Napisałem coś takiego w temacie o forsowaniu railsów w pracy i wklejam to w nowym temacie:
[quote=“drogus”]I jeszcze jedno pytanie na koniec - wiem, że w Railsach dodano ostatnio metody łatwego pisania stron z użyciem ajax’a, tak żeby były funkcjonalne nawet dla przeglądarek, które nie są kompatybilne. Ostatnio patrzyłem na statystyki serwera i całkiem dużo osób używa jeszcze internet explodera 5.0, a prototype działa zdaje się od 5.5, scriptaculous od 6.0. Co z Pylons?
Jak sobie radzicie z kompatybilnością? Zakładacie, że stare przeglądarki to bardzo mały procent, czy próbujecie dostosować jak najbardziej aplikację?[/quote]
Mam nikłe doświadczenie w branży, a pisanie w domu dla siebie to zupełnie co innego niż pisanie za kasę… Jak się zapatrujecie na tą sprawę?
Ja mam dosc radyklane podejscie odcinania sie.
Uzywam dosc duzo render :update, gdzie czesto AJAXowo wyswietlam nie tylko glowna zawartosc ale rowniez np info o tym co sie teraz dzieje, czy o bledach.
Stad proba godzenia dwoch swiatow zakonczylaby sie problemami w kazdym z nich.
Oczywiscie zawsze mozna sie zastanawiac a co z osobami, ktore chcialyby pracowac w rozdzielczosci 640x480… tak naprawde proba dogodzenia wszystkim moim zdaniem konczy sie nijakim projektem na wszystkich frontach.
Ktos moze zadac pytanie: A co jesli ktos wylaczy JS w przegladarce?
Odpowiem: Aplikacja nie bedzie w pelni funkcjonalna (podstawowe czynnosci staram sie jednak oprogramowac podwojnie).
Nie twierdze, ze to jest jedynie sluszne podejscie ale wlasnie tak ja do tego podchodze… nie po to tworzy sie nowoczesne rozwiazania by zastanawiac sie co z przegladarkami, ktorze np nie obsluguja CSS.