Argumenty za Rails dla potencjalnych klientów

Na rynku PHP sytuacja trochę lepiej wygląda, programistów znających ten język i mających chęć do pracy jest całkiem sporo. Średnio w tygodniu mamy 1 lub 2 rozmowy rekrutacyjne, ale niestety ich umiejętności i wiedza są na żenująco niskim poziomie :confused:
Ludzie po 2-3 letnim doświadczeniu nie są w stanie zaprezentować kilku linijek obiektowo napisanego kodu, a raz odstaliśmy przykład obiektowego rozwiązywania równania kwadratowego…
Jakość niestety przechodzi w ilość, mam nadzieję, że ROR nie doprowadzi do takiego stanu rzeczy z Rubym :wink: tj. do myślenia w stylu: “udało mi się zainstalować MySQL i ROR, stworzyłem bazę, tabelę i scaffolding => potrafię robić aplikacje www => pora zacząć na tym zarabiać ;)”

Założę się, że w dowolnej wybranej technologii byłoby tak samo. :wink:
Zwykle projekty ciągną się z powodów jak na tym obrazku:
http://philhord.com/phord/wp-content/development.jpg

[quote=underley]Założę się, że w dowolnej wybranej technologii byłoby tak samo. :wink:
Zwykle projekty ciągną się z powodów jak na tym obrazku:
http://philhord.com/phord/wp-content/development.jpg[/quote]
Specyfikacja była stała i nic się w niej nie zmieniło w trakcie.
Wszystkie potrzeby były przedstawione zawsze przed wyceną kosztową i czasową.
Wykonawca na podstawie wytycznych sam ustalał cenę i czas wykonania a mimo wszystko nie dotrzymywał terminów.

Proszę nie offtopować.
Mieliśmy mówić o argumentach za Rails, a wątek zboczył na temat nieudanego projektu zaar’a.

Zaar, może po prostu odezwij się do firmy, która wiadomo że robi w RoR i umie to robić? Będzie na pewno łatwiej niż przepisać całość w php.

Aczkolwiek już widzieliśmy projekty napisane w RoR, które klient chciał “dokończyć”, a które po code review wytwarzały stanowisko “przepisujemy od nowa albo nie tykamy tego patykiem” :frowning:

Niestety - głupota i niekompetencja nie znają granic. Railsy się stają nowym php, co prócz stron bezapelacyjnie dobrych (wiadomo jakich) ma też strony bezapelacyjnie złe (moron magnet).

Witam wszystkich.
Moje argumenty dla klientów są następujące.
Jest grupa potencjalnych klientów przejmujących się technologią i grupa potencjalnych klientów, która czerpie kożyści gdy strona jest wysoko w wyszukiwarkach.
Tej pierwszej grupie zawsze można przekazać argument o nowej technologii, jaką jest RoR.
Drugiej grupie - no coż, nie tylko tej drugiej przekazywałbym ten argument, gdyż właściwie zawsze o nim wspominam: mówimy o wysokich pozycjach w wyszukiwarkach. Rails ma przecież przyjazne linki za darmo. Jeśli ktoś zna się na pozycjonowaniu, to na pewno nie będzie problemu z przekonaniem klienta do jakiejkolwiek technologii.
Po za tym nie wiem dlaczego cena projektu w php ma być niższa.
Ja przyspieszyłem prace conajmniej 4 krotnie odkąd się rozwiodłem z pehapem na recz RoR.
To co stracę na droższym hostingu, odzyskam z nawiązką z powodu większej ilości klientów (krótszy czas stworzenia witryny).
pozdrawiam

Wykorzystujemy sprawdzoną platformę Java Virtual Machine.