chciałbym wrzucić do mojego formularza mozliwosc wgrywania jednego obrazka, ktory by sie zminiejszał automatycznie do jakiegos małego rozmiaru (czyli cos jak avatar myślę). Jest na to jakis prosty sposób? plugin jakiś może?

attachment_fu

zainstalowalem ten plugin według tej isnstrukcji: http://www.clarkware.com/cgi/blosxom/2007/02/24

ale napotkałem na dwa błędy:
1.

undefined local variable or method `mugshots_path' for #<#<Class:0x414eb95c>:0x414eb934>

chodziło mu o ten wpis w widoku:

<% form_for(:mugshot, :url => mugshots_path,  :html => { :multipart => true }) do |f| -%>

błąd udało mi się rozwiązać zminiając na:

<% form_for(:mugshot, :url => { :action => 'create' },  :html => { :multipart => true }) do |f| -%>

czyli url do kontrolera do def ‘create’

po pokonaniu błędu 1 wyswietlił mi sie formularz, wybrałm obrazek naciskam guzik i błąd numer 2 tym razem z controllera:

undefined method `mugshot_url' for #<MugshotController:0x414dff08>

obrazek sie wysyła i zapisuje w katalogu public/mugshots ale wlasnie wyskakuje ten error . bład niby podobny do tego pierwszego ale nie weim jak sobie poradzić z tym ‘mugshots_url’

Zbyt dosłownie przepisujesz kod z tutoriala :). A z tego co widzę to w tutorialu tworzony jest kontroler Mugshots, jednakże nie ma ani słowa o routes. Spróbuj dodać taki oto wpis do routes.rb:

map.mugshots  "mugshots/:action/:id", :controller => "mugshots"

Taki wpis powoduje railsy wygenerują Ci kilka metod helperów, takie jak: mugshots_path, mugshots_url.

dzieki, kontroller sobie zrobiłem ale na to zeby szukac czegos w routes.rb to na pewno bym nie wpadł :confused:

tak przy okazji , bo tutaj do wystyałnai słuzy formularz z jednym polem w ktorym wybieramy obrazek. czy mogę wrzucic to pole do innego formularza gdzie mam tez inne dane wysyłane do innej tabeli? czy wlasnie do tego mam uzyć partial’a? bo dołozyłem to pole jako partial wlasnie ale wtedy guzik submit nie działa… hmm probelmem jest chyba to, ze przeciez formularz nie wie jak powiazac aktualnie wysyłane dane z obrazkiem ktory jest w innej tabeli. no i tu mam pytanie kolejne: czy moge z jednego formularza wysyłąć jednoczesni dane do 2 roznych tabel i to jeszcze tak zeby te dfane były ze sobą powiązane (tak ze jak klikne listowanie to dołaczy mi tez ten obrazek z drugiej tabelki). Tak mysle nad tym i nie wiem czy to wogole jest mozliwe ale moze da sie to tak zrobić, ze do głownego formularza jako partial podlaczam drugi formularz z tym okienkiem wysyłania? tylko ze to wtedy mi sie przeładuje chyba jak klikne submit wysyłąjacy zdjecie? no i jak to złaczyć hmmm

Oczywiście, że wszystko się da zrobić. Ale, uhmm, jakby Ci to powiedzieć. Musisz wiedzieć jak funkcjonują formularze, jak działają railsy, co się dzieje pod spodem. Dlatego moja rada to: weź książkę o railsach i ją przeczytaj, a w razie wątpliwości pytaj :).

wlasnie niestety nie ma czasu na czytanie ksiazek, z wlasnej winy zreszta :confused:

w zasadzie ja potrzebuje tylko jeden obraz na jeden wpis wiec poprostu zamkne to w jednej tabeli. Juz testowo roszerzyłem tabele z obrazkami o dodatkowe pola i działa, wiec myślę ze na moje potrzeby sie uda :slight_smile: ale to juz na jutro sobie zostawiam