Na wstępie zaznaczam, że w programowaniu jestem kompletnie zielony i właśnie stawiam pierszy krok (co prawda malutki ale zawsze).
opis problemu:
Tworzę dokument tekstowy w “notatniku”. Wpisuje w nim: puts “czesc”. Potem zapisuje jako “czesc.rb”, zaznaczam kodowanie UTF-8. Otwieram konsole, jestem w katalogu w którym zapisałem czesc.rb, wpisuje: ruby czesc.rb i wyskakuje mi coś takiego:
czesc.rb:1: Invalid char `357' in expression
czesc.rb:1: Invalid char `273' in expression
czesc.rb:1: Invalid char `277' in expression
Jak zmieniam kodowanie z UTF-8 na np. ANSI to wtedy normalnie działa. Co trzeba zrobić żeby działało prawidłowo na UTF-8? Sam niestety nie umiem sobie z tym poradzić.
Spróbuj użyć jakiegoś innego edytora, który obsługuje różne kodowania znaków. Notatnik jest OK ale to chyba nie ostateczne słowo jakie zostało wypowiedziane w świecie edytorów tekstu
zrobiłem to co mówisz i też mi błędy wyrzuciło, spróbuj ściągnąć jakiś edytor gdzie będziesz mógł w czasie pracy od razu zmienić kodowanie. Ja używam KEDa (F4 wciskasz i masz kodowanie) i zrobiłem to samo co wcześniej w notatniku i zadziałało !
swoją drogą myślę że praca w konsoli (puts i te sprawy) słyży tylko do poćwiczenia rubego i nie zważaj że nie ma polskich czcionek - tym się zajmesz jak będziesz pisał jakąś aplikacje webową, a wtedy zmiana kodowania to pikuś
To jeszcze wyjaśnienie tego “fenomenu” - notepad (i kilka innych windzianych edytorów) dokłada sobie na początku pliku Byte Order Mark.
Więcej tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Byte_Order_Mark