Nie spotkałem, co więcej wydaje mi się, że szanse są marne - dlaczego? o tym dalej
[quote=ruthrsc]Chodzi o to zeby naprzyklad zapytania update,delete,insert byly wykonywane na masterze, natomiast selecty na masterze i slave’ach.
Bo z tego co kojaze to ani postgresql ani mysql nie oferuja replikacji multi-master (do mysql cos znalazlem ale wygladalo to na “hacka”).[/quote]
Moją generyczną bazą jest od dawna postgresql i musze przyznać, że mimo ogromnych możliwości tej bazy właśnie replikacja jest od dosyć dawna jednym z istotniejszych niedostatków. Są projekty, które to zmieniają (mają zmienić) ale ciągle dostaje sygnały od znajomych operujących na dużych bazach że coś ‘nie styka’ w tej replikacji… więc chyba problem prostego rozwiązania nie ma
Co do railsów i Ruby’ego w ogolnosci - posługiwanie sie ORM to duży narzut na tworzenie i inicjowanie obiektów (ku pokrzepieniu to samo doskwierało jeszcze całkiem niedawno Javie) zatem rozsądniej jest zamiast stosować replikacje - zastosować cachowanie już utworzonych obiektów. Oczywiście mówie tu tylko o aspekcie wydajnościowym, wiadomo że replikacja nie jedną ma twarz i już w zapewnieniu fail-over taki memcache za wiele nie pomoże…
Powstaje zatem pytanie: w jakim celu potrzebna jest Ci replikacja DB ?
Chodzi mi tylko o skalowalnosc ze wzgledu na performance.
W moim przypadku bedzie to wiele roznych zapytan z roznymi wynikami (rozne zapytania per user), wiec cachowanie nie do konca chyba zda egzamin.