Temat na pewno wiele razy wałkowany. Chciałbym wygenerować sobie fakturę w pliku pdf.
Przyglądałem się HTMLDOC, ale on poza tabelą z fakturką w pdfie umieści mi całą resztę z layouty np. paginacje itp. Dobrze myślę?
Nie są mi koniecznie potrzebne polskie litery. Zależy mi by wygenerować pdf łatwo z jakiegoś szablonu najlepiej wprost z rhtml.
Miał ktoś już styczność z jakimś generatorem i robił właśnie takie raportowo-fakturowe sprawy?
Prince.
Niestety płatny.
Darmowe rzeczy są b. kijowe i wymagają okrutnych nakładów pracy do wygenerowania sensownie wyglądających PDFów.
Znaczy, smutno to mówić, ale w tym zastosowaniu chyba lepiej obadać jakąś bibliotekę pehapową.
Tomash: opowiadasz bzdury…
Jest bardzo dobra biblioteka, która obsługuje wszystko (utf-8, hasła, szyfrowanie, wkładanie grafiki i wiele, wiele innych) co jest potrzebne do stworzenia raportu (lub czegokolwiek innego). Nazywa się libharu i dodatkowo posiada wrapper’a dla ruby’ego :
…bardzo polecam… testowałem ją i prezentuje się bardzo dobrze + (co jest dla mnie ważne) kompilacja do pdf’a jest dokonywana natywnie (ruby wykorzystywany jest do zaprojektowania struktury pliku) i jest baardzo szybka.
Ale coś za coś - musisz miec ją na serwerze (czyli w gre wchodzi jakiś dedyk).
Z drugiej strony, tak sobie mysle, jeżeli chciałbym programowo generować pdf’y to nie używałbym bibliotek np. w czystym rubym - szkoda czasu ludzi, ktorzy beda pdf’a generować
Niekoniecznie. To jest kwestia taka, by zainstalować bibliotekę w jakimś katalogu domowym (zarówno natywną w C jak i .rb). Następnie trzeba się postarać by do zmiennej środowiskowej LD_LIBRARY_PATH dodać ścieżkę do katalogu z plikami .so (ma to być widoczne dla procesu serwera mongrela, fcgi itp) i powinno działać.
Na Site5 na przykład możesz sobie zainstalować gemy w swoim katalogu domowym (włączając w to gemy z kompilowaniem rozszerzen w C - np. ferret).
Możesz sobie nawet odpalić Mongrela, problem w tym, że po niedługim czasie taki proces Mongrel jest ubijany bo zabiera za dużo zasobów. To podstawowy problem z dzielonym hostingiem.
Cenowo pomiędzy dzielonym hostingiem a dedykami są jeszcze bardzo dobre VPS’y. Komfort pracy prawie taki sam jak na dedyku tylko o wiele niższa cena. Poza tym stać Cię np. na 2,3 VPS’y i rozdzielenie usług, backupy, failover etc.