Deployment

Witam

Na poczatku zaznacze ze nie jestem jakims ekspertem co do konfiguracji serwera. Kolega skonfigurowal mi serwer (VPS (netdirect.de, debian sarge). Mam na nim konfiguracje nginx & mongrel, jak również dla testow lighttpd & fcgi. W oby dwoch konfiguracjach, wystepuje jeden problem. Po jakims czasie nieaktywnosci strony, pierwsze ladowanie strony czasem trwa bardzo dlugo (30-50 s), a po pierwszym zaladowaniu strona chodzi szybko i wchodzac na nia po 3 minutach jest szybkie wejscie, natomiast po jakiejs godzinie, dwoch jak nikt nie wchodzil znowu dlugi okres oczekiwania.

Szukajac przyczyn problemu…nie wydaje mi sie ze jest to wina jakis bledow w kodzie stron, bo strony sa bardzo “lekkie”, niektore nawet nie uzywaja bazy danych a i tak ten problem wystepuje. Druga odpowiedzi na jaka trafilem to za mala ilosc ramu na serwerze.

oto dane

cat /proc/meminfo

MemTotal: 1550564 kB
MemFree: 315260 kB
MemShared: 0 kB
Buffers: 33648 kB
Cached: 231104 kB
SwapCached: 57252 kB
Active: 599208 kB
Inactive: 545720 kB
HighTotal: 655296 kB
HighFree: 9788 kB
LowTotal: 895268 kB
LowFree: 305472 kB
SwapTotal: 2096472 kB
SwapFree: 772924 kB

Jeśli ktoś miał takie problemy to prosze o rade, nie chcial bym zmieniac VPS, mam dobre pingi i wydaje mi sie ze to fajny serwer ale jezeli to przez mala ilosc ramu to chyba nie bede mial wyboru. Wkoncu ile mozna dostac za 10 euro/miesiecznie.

Nie probowalem rowniez jeszcze zabawy z page caching.

pozdrawiam

[quote=pablozek]Witam

Na poczatku zaznacze ze nie jestem jakims ekspertem co do konfiguracji serwera. Kolega skonfigurowal mi serwer (VPS (netdirect.de, debian sarge). Mam na nim konfiguracje nginx & mongrel, jak również dla testow lighttpd & fcgi. W oby dwoch konfiguracjach, wystepuje jeden problem. Po jakims czasie nieaktywnosci strony, pierwsze ladowanie strony czasem trwa bardzo dlugo (30-50 s), a po pierwszym zaladowaniu strona chodzi szybko i wchodzac na nia po 3 minutach jest szybkie wejscie, natomiast po jakiejs godzinie, dwoch jak nikt nie wchodzil znowu dlugi okres oczekiwania.[/quote]
Na szybko, na oko - jak to jest VPS a nie dedyk to prawdopodobnie jest tam dosc agresywna polityka “wyswapowywania” procesow. A jak proces wraca do pamieci to troche trwa.

[quote]SwapTotal: 2096472 kB
SwapFree: 772924 kB[/quote]
Cos strasznie duzo tego swapa masz zjedzonego…

Cos mi sie zdaje ze ten VPS jest przeladowany…