[django] - operacje na zadjęciach

witam

szukałem jakiegoś forum odnośnie django i jedyne co znalazłem to to forum o ruby on Rails

czy są tu jacyś programiści python/django ??

powiem na wstępie ze jestem początkuący w pythonie

z django tak naprawę wykorzystuje tylko część administracyjną, po prostu oszczędzam na czasie, reszta aplikacji jest w PHP

oto problem:

musze zapisać zdjęcia w kilku rozmiarach, troche grzebałem w necie i nawet cos znalazłem ale mam problem z wyciągnięciem z
logo = models.ImageField(upload_to=‘operator’,blank=True,null=True)
scieżki i pliku w którym się zapisuje obrazek

filename = self.logo.get_image_filename() --tutaj wywala błąd, wiem ze to pewnie bajecznie proste jednak mam problemy z debugowaniem objektów django

class Operator(models.Model): name = models.CharField(maxlength=200) link = models.CharField(maxlength=200) address = models.TextField(blank=True,null=True) info = models.TextField(blank=True,null=True) logo = models.ImageField(upload_to='operator',blank=True,null=True) class Meta: db_table = 'operator' class Admin: pass fields = ( (None, { 'fields': ('name', 'link') }), ('Dodatkowe opcje', { 'classes': 'collapse', 'fields' : ('address', 'info', 'logo') }), ) list_display = ('id', 'name') search_fields = ['name'] def save(self): print self.logo filename = self.logo.get_image_filename() fout,ext=os.path.splitext(filename) print fout if not filename == '': img = Image.open(filename) img.thumbnail((100,100), Image.ANTIALIAS) img.save(fout+'_m',JPEG) img.thumbnail((50,50), Image.ANTIALIAS) img.save(fout+'_s',JPEG) super(Operator, self).save() def __str__(self): return self.name
pozdrawiam
GM

ps. widziałem ze ruby i django mają spore możliwości, może następne projekty bedą juz w pythonie lub rubim a nie w wolnym php’pie i głupim zend framework który zmieniają developerzy, jak im sie podoba, bez zwracania uwagi na zgodność wstecz