Do czego Rails się nie nadaje

Witam.
Właśnie takie pytanie mam do forumowiczów. Do czego Ruby on Rails się nie nadaje.
Czy jest sens używania RoR do niewielkiej strony z newsami, jakąś galerią zdjęć itp?

Do tego o czym piszesz jak najbardziej Railsy sie nadają. A do czego się nie nadają? Nie mam pojęcia :wink: Pewnie do jakichś gigantycznych serwisów, w których kluczową rzeczą jest wydajność i dużo obliczeń.

Ja ostatnio zainteresowałem się RadiantCMS (po prezentacji Krzyśka Szafranka na spotkaniu railsowym). Chcieliśmy postawić z kumplem kilka małych stronek i jakoś ciężko było do tego przysiąść- prezentacja była takim impulsem :slight_smile: Na razie stoi jedna z nich: http://www.mis.org.pl (strona jachtów Miś :slight_smile: ) - nie wygląda może powalająco, ale chcieliśmy, żeby już coś było. Teraz będziemy mogli to na spokojnie modyfikować, wstawić jakiś bardziej przemyślany layout, dodawać treść - do tej pory nie mogliśmy się zebrać do czegokolwiek.

Do strony, o której piszesz pasuje jak ulał. Dużym plusem jest radius - system tagów, które dają możliwość automatyzacji serwisu. Jeżeli nawet jakiegoś nie ma, bardzo łatwo można zdefiniować nowe (w kilka minut dopisałem 3 tagi, których potrzebowałem). Można oczywiście napisać swój system, ale zanim się do tego człowiem zbierze, napisze coś sensownego, to minie trochę czasu…

Pozdrawiam

[quote=seban]Do czego Ruby on Rails się nie nadaje.
Czy jest sens używania RoR do niewielkiej strony z newsami, jakąś galerią zdjęć itp?[/quote]
Pytanie jest bardzo ciężkie, wbrew pozorom. Rails nadaje się do wszystkiego, jednak należy pamiętać o skali. Może nawet bardziej o skali dzielonej przez budżet. To znaczy na dzielonym (tanim) hostingu możesz spokojnie stawiać niedużą stronę. Jeśli dysponujesz większym budżetem możesz myśleć o dedykowanym serwerze. Wtedy aplikacja obsłuży zdecydowanie większy ruch… Zaś tematyka… jest ciekawy cms, mniej ciekawe forum, galeryjka gotowa pewnie też sie znajdzie.

Ale jeśli ma być to mała strona, może warto coś samemu? Z całą pewnością Rails nadają się do zabawy :slight_smile: pisanie to przyjemność.

jest duży sens używać rails do galerii zdjęć :slight_smile:

http://airnews.pl/