Dwujezyczna wersja aplikacji www

Oto właśnie teamwork! :smiley:

ActMethods jest dołączany do klasy (co widać po wywołaniach wewnątrz :wink: ), powinieneś mieć spokojnie dostęp do globalize_options (bez Site.) w miejscu, w którym chcesz się do nich dobrać.

To tak na szybko klepię z telefonu, jak będę wieczorem w domu przy kompie pohakujemy dalej.

Ale czad, dziala :slight_smile:

Jeszcze jakis helperek do formtastic i bedzie super :slight_smile:

Pozdrowienia

No to popchnij do swojego forka i wyślij mi pull request :slight_smile:

A teraz zobacz (i Wy wszyscy) jakie to tak naprawdę proste:

Wczoraj 22:49:33 – strach

Dzisiaj 12:11:21 – oczekiwanie

Dzisiaj 16:01:29 – celne obserwacje

Dzisiaj 17:56:54 – udany i działający kod

Jeszcze dziś astropanic zrobi: edit, save, push, send pull request to tomash :wink:

I to tyle, jeśli chodzi o trudność zostania aktywnym członkiem społeczności rubiowej – mniej niż dzień :slight_smile:

Przyznam się bez bicia, że deklarując wczoraj napisanie tego wiedziałem tylko, że w Rubym coś takiego (dynamiczne definiowanie metod) jest możliwe i stosowane – ale nie miałem pojęcia jak temat ugryźć (coś-mi-się-kiedyś o define_method, ale to dawno i nieprawda).
Ale odrobina googlania zwróciła trzy fajne notki na blogu Jay’a Fieldsa (http://delicious.com/tomash/ruby+metaprogramming) (wystarczyło czytanie kodu, bo mówił sam za siebie – kiedyś przeczytam co też autor powypisywał w tych notkach :wink: ), do tego krótka lektura fragmentów kodu globalize2 i tak oto “do śniadania” powstaje fajny, krótki i użyteczny kod.

A Astropanic ma swoje pierwsze repo na githubie :slight_smile:

Poszlo, wszystko gra, dziekuje raz jeszcze :slight_smile:

Nie wiedziec dlaczemu na githubie widnieje moje imie i nazwisko :slight_smile:

Poszlo, wszystko gra, dziekuje raz jeszcze :slight_smile:

Nie wiedziec dlaczemu na githubie widnieje moje imie i nazwisko :)[/quote]
Wielki Brat patrzy.

Skonfiguruj sobie jak trzeba konto na githubie i gita na własnej maszynie. :slight_smile:

Dorzucę jeszcze swoje trzy grosze - o metaprogramowaniu jest rozdział w moim przedowniku :slight_smile:

Przodowniku :wink:

Wiem ze nie na temat, ale nie chce pisac PW, bo moze inni tez skorzystaja

http://github.com/tomash/easy_globalize2_accessors jak to jest ze Ty jako autor masz przy plikach linka do swojego profilu na Githubie [Tomash] natomiast u mnie widnieje imie i nazwisko ?
Domyslam sie ze chodzi o konfiguracje konta na Githubie oraz mojego gitconfig, jednak po kilkugodzinnej analizie nie doszukalem sie skad github wzial moje imie o nazwisku nie wspominajac, jak to sie rowniez dzieje ze do Ciebie linkuje a do mnie nie ?

Pozdrowienia

Podejrzewam, że w konfiguracji gita masz ustawionego innego maila niż w profilu na githubie. No i masz tam imię i nazwisko, więc tym się github sposiłkował, skoro nie mógł znaleźć istniejącego usera po mailu. Ale to tylko spekulacje.

Linkowanie w commitach do konta na githubie jest prawdopodobnie ustawiane dzięki:

git config --global github.user your-user-name

O cholera, możliwe – to u mnie wypluł git-config -l:

tomek@tomek-asus:~$ git config -l user.name=Tomasz Stachewicz user.email=tomasz.stachewicz@aenima.pl color.status=auto color.diff=auto color.branch=auto alias.st=status alias.ci=commit alias.co=checkout github.user=tomash github.token=XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Się tylko wtrące: kiedyś robiliśmy jakąś internacjonalizację i jednym z dobrych pomysłów jest nieumieszczanie ustawień językowych w sesji. Parametry umieszone w URI (bardzo dobrze sprawdza się Routing Filter) powinny być podstawą. Denerwująca jest sytuacja, gdy wyślemy URI do kogoś, a strona wyświetli się u odbiorcy w innym języku niż u nadawcy (ze względu na jakieś ustawienia w sesji/ciasteczka).

W nowym globalize2 wyleciał hash Model.globalize_options i tym samym nasz plugin nie działa.
Zamiast Model.globalize_options[:translated_attributes] trzeba używać Model.translated_attribute_names

Chciałem Ci, Astropanic, zaproponować żebyś to zrobił, ale skoro już zmieniłem lokalnie na kompie, to po prostu popchnę :wink:

Ja tylko chciałem zasygnalizować, że na githubie u Tomasha jest w instrukcji instalacji:

script/plugin install git://github.com/astropanic/easy_globalize2_accessors.git

a u astropanica została stara wersja, więc plugin tak zainstalowany nie będzie działał. Powinno być:

script/plugin install http://github.com/tomash/easy_globalize2_accessors.git

A swoją drogą Wasz pomysł na ten kod jest rewelacyjny!