ginÂący flash

napotkaÂłem bardzo dziwny problem z ginÂącym flashem.

mam formularz na stronie. przekierowuje do akcji update, ktĂłra z kolei przekierowuje z powrotem do formularza. formularz dostaje “z zewnÂątrz” flash[:back] (uÂżywany do stworzenia przycisku “back”, sÂłu¿¹cego do wyjÂścia ze strony).

zarĂłwno w update, jak i w akcji wyÂświetlajÂącej formularz mam flash.keep(:back)

i teraz sytuacja wyglÂąda tak:

jeÂżeli skasujĂŞ jak¹œ wartoœÌ z formularza, to jest wszystko ok. wraca z powrotem do formularza, przycisk “back” siĂŞ tworzy.

jeÂżeli zmieniĂŞ jak¹œ wartoœÌ w formularzu, do akcji “update” nie jest przekazywany flash (i oczywiÂście nie jest juÂż przekazywany dalej… na stronie z formularzem wyskakuje b³¹d). sprawdzaÂłem to: ginie od razu po wysÂłaniu formularza.

nie mam zielonego pojĂŞcia, dlaczego tak siĂŞ dzieje. tak naprawdĂŞ usuniĂŞcie jakiejÂś wartoÂści z formularza nie jest traktowane w Âżaden specjalny sposĂłb.

mam jeszcze dodatkowe pytanie: czy powinno siĂŞ do flasha na stronach (w szablonach) odwoÂływaĂŚ przez @flash? czy flash?

oczywiœcie mo¿na to spokojnie obejœÌ, dodaj¹c do formularza pole i odczytuj¹c je potem w update:

flash[:back] = params[:back] unless (flash[:back])

ale to jakieÂś chore…

ok. juÂż wiem, co go zÂżeraÂło: autocomplete.