Instalacja Ruby on Rails na serwerze "zewnętrznym". (lap.pl)

Witam,
php zajmuje się od dość dawna, jednak przyjąłem sobie dość ciężkie zadanie.
Do projektu zdecydowałem użyć do swojego projektu frameworka. Około 3 dni patrzenia na kod, testowania itp, itp…
Moją uwagę zwrócił Ruby on Rails. I z tąd moje pytanie od ponad 1.5 roku mam serwer w lap.pl, a lap.pl wprowadził obsługę Ruby on Rails.

I teraz dochodzimy do setna mojej wypowiedzi: Jak teraz zainstaklować na lap.pl Ruby on Rails, czy trzeba jakieś pliki zgrać przez ftp itd, itd.

Pozdrawiam
Przepraszam za “głupie” pytanie

Było na pl.comp.lang.ruby, cytuję: “Wchodzisz do Panelu Adm. w zakładkę RoR. Wpisujesz nazwę projektu i klikasz “Create”. W katalogu domains/your_domain.lap.pl/ruby/apps/ zostanie utworzona twoja aplikacji. Nastepnie w Panelu Adm. kilkasz na nowo utworzony projekt i pojawa i ci się konsola dzięki której bezpośrednio na serwerze możesz tworzyć projekt
Niestety, chwilę później doczytałem, że lap.pl wycofał się z hostingu RoR :frowning:

No właśnie…lap.pl się wycofał, ponoć za bardzo to obciążało serwer. Nie znam się na tym, ale czy faktycznie ROR aż tak obciąża serwery czy to jest nieumiejętność konfiguracji? Jestem ciekawy bo może to jest powód dlaczego polskie hostingi trzymają się od ROR z daleka. Może wymaga to dużych zmian?

Tak czy owak, kupiłem serwer na lap.pl właściwie tylko dlatego a teraz nawet nie mam gdzie uciekać chyba że na dedyk lub na jakiś hosting w US a tego nie chce bo będzie wolno.

Dlaczego nie pozwiesz ich do sądu za niewywiązanie się z umowy? To skandal, żeby firma hostingowa wyłączała element usługi, który był w ofercie, kiedy kupowałeś serwer. Za zasądzone pieniądze wynajmiesz sobie dedyk w kraju.

To prawda, to skandal… Ja niestety nie doczytałem że zakończyli usługi wsparcia dla RoR i żyłem w nieświadomości, cóż pod koniec umowy trzeba będzie szukać innego providera :/…

W każdym razie dziękuje za szybką odpowiedź i wyrozumiałość.

Pozdrawiam

Lap.pl może oddac mi zapłaconą kwotę, ale co z tego jak mam już tam podpiętych kilka innych rzeczy nie opartych na rubym, to mi się nie chce przenosić. Poczekam do końca. Zapłaciłem tylko za pól roku.

Odpowiedz mozesz znalezc w mojej prezentacji pt. “RubyOnRails i problemy z hostingiem aplikacji”:

http://blog.temp.rsc.pl/prezentacje

Swoja droga insane.pl zaczelo oferowac rails dla kazdego pakietu servera wirtualnego(heh jak mzna shared host tak nazywac!) Niestety administrator jakos nie ma zabardzo ochoty umozliwiac stawianie tego na fcgi, requesty na poziomie 15 per sec w srodowisku produkcyjnym (afterfall.pl). Tlumaczac sie tym ze ma bardzo szybki procesor z dwoma rdzeniami i nie chce aby uzytkownicy niepotrzebnie zjadali mu ram procesami fcgi ktore nic nie robia :slight_smile: Pocieszyc sie mozna tym ze jesli jakas aplikacja zje mu ten caly procesor to napewno wkoncu postawi ja na fcgi.