Przy próbie uruchomienia aplikacji pojawia mi się taki błąd. Spotkalisie się może z takim błedem. Za wszelkie sugestie będę wdzięczna.
pozdrawiam
monika
Zajrzyj do logów, powinien być bardziej szczegółowy błąd (w szczególności stack trace)
Jak pisałam w pierwszym poście mam problem z uruchomieniem aplikacji na serwerze. Napisałam do administratora i dostałam w odpowiedzi:
For the “About your application’s environment” link to work Mongrel must be running in development mode and the request must come from localhost. (e.g., “wget http://www.codeco.pl/” when you’re connected to Web 17 using an SSH client.)
czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić o co chodzi ?
monika
Jemu chyba chodzi o link “About your application’s environment” (na Twojej głównej stronie), którego kliknięcie wyświetla błąd “500 internal server error”. Zasugerował Ci, że mongrel musi chodzić w trybie development, a także request musi być lokalny (dlatego pisze żebyś zrobiła test wgetem po połączeniu się przez ssh na serwer). Stwórz przykładowy kontroler, który renderuje tekst “Hello World” i zobacz czy działa. A do tego administratora wyślij link do tego kontrolera hello, bo on chyba nie zaczaił o co Ci chodziło.
No więc napisz w tej kwestii do admina (podając mu ten link), albo wklej chociaż stack trace (masz go w logach, logs/development.log jeśli odpalasz w trybue development), aczkolwiek nie wydaje mi się, żeby miało to coś dać.
Zadam głupie pytanie: czy ustawiłaś właściwy login i hasło do bazy danych na tym hoście? Masz prawa zapisu do katalogu z logami? Powodów błędu może być wiele, ale skoro nie wyświetlają się podstawowe informacje dot. konfiguracji (po wejściu na samo codeco.pl i kliknięciu “About your application…”) to musi to być jakiś podstawowy błąd konfiguracji.
Ruszyło. Trzeba było uzupełnić environment.rb
config.action_controller.session = {
:session_key => “_myapp_session”,
:secret => “some secret phrase”
}
info ze strony: http://www.hellyeah.org/2007/11/29/2-0-rc2-tagged
Dzięki. Pozdrawiam.
monika
Ale zapewne nie napisałaś, że:
- zakładałaś projekt spod rails 1.2.x (inaczej ten wpis miałabyś w configu)
- odpalasz na rails 2.x
No i nie zaglądnęłaś do logów, bo tam powinnaś dostać to info :).
Projekt zakładałam automatycznie na serwerze i wer. 2 a i do logów zaglądałam tylko jakoś tak słabo bo faktycznie w logach jak wół napisane z czym problem.