Jak przenieść projekt z komputera lokalnego na server?

Witam,

Stworzyłem projekt lokalnie (windows), chce go prznieść na server (linux). Nie bardzo wiem jak to zorbić. Gdy kopiuje go na server, nie działa. Wsumie nie znalazłem żanych informacji jak to się robi, wiec nawet nie wiem jak za to się zabrać.

Z góry dziękuje za pomoc

Hmm… a może jakieś objawy?

Ja normalnie kopiuję ze swojego komputera (linux gentoo) na serwery w pracy (dabian + pld jako “testowy”) cały katalog z aplikacją, zmieniam config/database.yml i wszystko działa ok.

Szczegóły prosimy :wink:

EDIT:
a… jeżeli tam jest inna wersja railsów, a może tak być, to najlepiej pobawić się opcją freeze - poszukaj w necie, na blogu riding on rails na pewno parę razy o tym było.

Pozdrawiam

Projekt nazwałem Demo, stowrzyłem tylko controler Home.

Gdy wpisuje w przeglądarce “MojaDomena”/demo/public/ widze stone startową:

Welcome aboard
You’re riding the Rails!
… i tak dalej…

gdy wpisze “MojaDomena”/demo/public/home/

Application error
Rails application failed to start properly"

Czy musze konfigurować dane bazy w /config/database.yml jeśli nie używam bazy danych?

Nie mam dostępu do servera za pomocą konsoli wiec najbardziej by mi odpowiadało kopiowanie projektu.

Spróbuj zrobić to, o czym pisałem w pierwszym poście. Aplikacja napisana w jakiejś wersji niekoniecznie musi się odpalić w innej. Najlepiej wtedy “zamrozić” railsy, czyli skopiować pliki aktualnej wersji do katalogu vendor.
Aby to zrobić musisz wpisać:

rails nazwa_aplikacji --freeze

Pozdrawiam

Użyłem freeze, jednak nic się nie zmieniło.

Gdy miałem dostęp przez konsole to stworzyłem aplikacje na serwerze i skopiowałem ją na komputer lokalny. Ta aplikacja działa.

Nie jestem pewny ale chyba ten wpis RAILS_GEM_VERSION = ‘1.1.6’ w config/environment.rb
mówi o wersji. Jeśli tak to na linuxie i na windowsie mam tą samą wersje.

Może jakiś inny pomysł co może być nie tak…

A patrzyełś do logów? Zamieść tu co w nich jest.

W katalogu ./log wszystkie pliki *.log są puste

zrób pusty projekt o takiej samej nazwie na linuxie i podmień wszystkie pliki plikami z windowsa oprócz katalogu /public/

Problem rozwiązany, musiałem w pliku pubic/dispatch.cgi zamienić wpis:

#!E:/Tools/ruby/bin/ruby
na
#!/usr/local/bin/ruby

Dzięki za pomoc.

to o czym napisałem :wink: