Kiedy szansa na rozwój RoR w Polsce?

witam,

ostatnio przeglądałem (z ciekawości) ogłoszenia z US z ofertami pracy dla Rails’owców i stwierdzam, że widać pozytywną tendencję. Fakt, że nie jest to duży procent w skali tak ogromnego rynku, ale grunt, że coś się dzieje. Niestety w europie nadal wszystko “leży”.

Może ktoś chciałby się włączyć do dyskusji i napisać jak to wygląda z jego perspektywy, doświadczenia ?
Kiedy wydaje się wam będzie szansa na poważne wykorzystanie RoR, Django i innych podobnych rozwiązań oraz częściowe wypracie z rynku PHP, a może i Javy.

Zapraszam do dyskusji i pozdrawiam

Jabym nie ryzykował takiego stwierdzenia, kilka tygodni temu (wcale nie szukając) widziałem 3 oferty firmy poszukjacej programisty Ruby ze znajomością RoR (Kraków, Wrocław bodajże)… Do popularności podobnej do PHP o ile wogóle Ruby doczeka to fakt, długo to potrwa, ale ja bym poszukał w tym także plusów.. mniejsza konkurenca, brak “zabijający” ofert na allegro typu “CMS w ruby za 29,99zł” ;), mniejsza może bardziej zintegrowana społeczność etc

Pozdrawiam

Ruby on Rails powoli sie sam rozwinie… RoR+Ajax stwarza nowe, lepsze mozliwosci :slight_smile:
natomiast nie liczylbym na znikniecie z rynku php i js, poniewaz wszystkie hostingi oferuja je, a wzrost aplikacji opartych o te jezyki ciagle rosnie

Na szczęscie jest też świetna promocja przez core team i zaprzyjaźnione firmy. Railsconf Europe 2006 może bardzo pozytywnie wpłynąć na rozwój RoR w Europie. Z tego co wyczytałem to DHH wraca w przyszłym roku do domu tak więc na pewno będzie promował RoR tutaj no i w przyszłym roku konferencja w Berlinie :slight_smile: Aha i zapowiadane Snakes&Rubies PL :wink:

Super!

Miejmy nadzieje, ze RoR stanie sie popularny… :slight_smile: