uzywam sobie wstawek ajaxowych poprzez link_to_remote - kiedy wchodze na strone glowna mojej aplikacji mam tam menu oraz
DIV o nazwi ‘main’, ktory to ulega updetowi… kiedy wciskam link by przeniesc sie na strone do rejestracji wyswietlaja mi sie wszysytkie
mozliwe bledy walidacji (validates_uniqueness_of oraz validates_presence_of) tak jak bym wlasnie wcisnol submit… O to moj widok:
<% @page_title = “Add a User” -%>
<%= error_messages_for 'user' %>
<%= form_tag( :action => "add_user" ) %>
User name:
<%= text_field("user", "name") %>
User Login:
<%= text_field("user", "login") %>
Password:
<%= password_field("user", "password") %>
<%= end_form_tag %>
oraz link jakiego uzywam zeby go sobie wyswietlic:
Jeżeli pojawiają ci się takie błędy w miejscu <%= error_messages_for ‘user’ %> to znaczy, że zmienna @user (lub user) zawiera obiekt klasy User, który ma niepustą tablicę @errors. Wniosek z tego taki, że gdzieś po drodze próbujesz zapisać nowoutworzony obiekt klasy User - poszukaj w kontrolerze słowa “save” Dopóki nie próbujesz zachować obiektu do bazy, ActiveRecord nie przeprowadza sprawdzania i nie wypełnia tablicy @errors. Możliwe też, że error_messages_for wariuje, bo nie definiujesz zmiennej @user.
PS. Jeżeli wszystkie pola formularza odnoszą się do usera, ja użyłbym <% form_for :user %>…<% end %>, w ten sposób oszczędzasz trochę pisania i zyskujesz trochę elegancji.
Hej, dzieki za opowiedz… juz po trochu zaczynalem tracic nadzieje ze ktos mi poda jakas wskazowke …
Przyjrzalem sie mojemu kontrolerowi… metoda add_user jest zywcem z “Agile Web Dev…” zastanawiam sie czy uzycie AJAXa moze byc problemem:
Prosze o to ona… zastanawiam sie czy ten if jest zly? Czy ew. powinienem odwolac sie do np pustej metody iwidok tez nazwac inaczej a dopiero pozniej w tym widoku formularz powiniene odwolywac sie do ponizszej akcji.
def add_user
if request.get? @user = User.new
else @user = User.new(params[:user])
if @user.save
redirect_to_index(“User #{@user.name} created”)
end
end
end
Ten kod, który wkleiłeś jest OK (ja tylko dopisałbym jawne wywołanie “render” bez parametrów w części get, żeby było czytelniej). Z tego co zrozumiałem z Twojego pierwszego posta, to żądanie strony rejestracji wysyłasz poprzez AJAX (i nadesłaną stroną zastępujesz dotychczasowe “main”). Jeżeli dobrze zrozumiałem, to wszystko by się zgadzało - takie wywołanie to nie jest zwykłe GET, musisz zmienić “request.get?” na “request.xhr?” i wtedy powinno być OK (XHR = XML HTTP Request, czyli pierwotna nazwa AJAX’a)
Swoją drogą, to żeby uniknąć w przyszłości podobnych niespodzianek dokładnie precyzuj, że formularz obsługujesz w przypadku żądania POST, a renderujesz go dla GET czy XHR (unikaj niejednoznaczynych “else”).
Zastanawiam sie nadczyms jeszcze … gdy wciskam sobie linka login w moim div-ie “main” pojawia sie widok login.rhtml jego zatwierdzenie przenosi mnie spowrotem do glownego layoutu (wszystko na link_to_remote i redirect_to) ale zastanawia mnie cos innego: jesli logowanie sie nie powiedzie z jakiej kolwiek przyczyny… wyswietla mi sie sam widok login.rhtml bez layoutu + bledy etc… (layout mam w jednym widoku i w jego divie main wyswietlam wszystkie inne…) zastanawiam sie jak zrobic ze powrot z jednego kontorlera automatycznie odswiezy mi (wykona sie) w divie main innego widoku - czy jest to wogole mozliwe ? Czy zmuszony jestem kombinowac z partial layoutami ?
Hej Punkracy - dzieki za odpowiedz… nie jest to jednak do konca to co mialem na mysli…
Przepraszam za moj jezyk jest za malo konkretny…
Jeszcze raz o to sytuacja ktora mam:
posiadam sobie jakis tam layout dla calej aplikacji. Do tego posiadam main_controller - ktory to ma widok main w tym widoku mam dwa div-y Jeden Menu oraz drugi wrapper.
Div menu zawiera kilka link_to_remote do roznych rzeczy np logowania, wyswietlanie roznych rzeczy itd itp. Kiedy go sobie klikam wyswietla mi sie
w Divie wrapper ta konkretna rzecz ktora chce np okienko z text-fieldami login i password. Okienko to jest widokiem kontrolera login_controller i nazywa sie login.rhtml
Teraz gdy robie login dla user/passwd i logowanie sie udaje przekierowuje sie do main widoku i jest slicznie
mam to samo co przed kliknieciem + jestem zalogowany.
O to metoda controllera login:
def login
if request.get?
session[:user_id] = nil @user = User.new
logged_in_user = @user.try_to_login
if logged_in_user
session[:user_id] = logged_in_user.id
redirect_to(:controller => “start” ) ####!!! TUTAJ JEST POWROT DO GLOWNEGO
else
# flash[:err] = “Invalid user/password combination”
# render(:controller => “login”, :action => “login” ) ###!!! JESLI TO SIE STANIE TO WYSWIETLI MI SIE SAM LOGIN.rhtml sam a nie caly main.rhtml z login.rhtml-em w wrapper divie jak powinno byc
end
end
end
Ufff mam szczera nadzieje ze jest to teraz bardziej zrozumiale - wlasnie po nie udanym logowaniu chciabym zeby moj login.rhtml wraz z moim flashem wyswietlil sie ponownie w srodku wrapper diva…
[quote=luki3k5]# flash[:err] = “Invalid user/password combination”
# render(:controller => “login”, :action => “login” ) ###!!! JESLI TO SIE STANIE TO WYSWIETLI MI SIE SAM LOGIN.rhtml sam a nie caly main.rhtml z login.rhtml-em w wrapper divie jak powinno byc[/quote]
może tak że w else dajesz
render :action => “do_sth_with_errors”
no i dajesz odpowiedni rjs template
app/view/…/do_sth_with_errors.rjs
a w nim:
page.replace_html “wrapper”, :partial => “login”
pod warunkiem ze masz takiego partiala _login.rhtml
page to obiekt dostarczony templatowi i reprezentuje tą stronę z zapytania.
hmm, sam nie wiem czy to zadziała spróbuj
pozdrowienia
ps. rozumiem, że mówisz o login_controller jako o login_controller.rb a nie o LoginController ?
pamiętaj o konwencjach nazewniczych (nie żebym się czepiał) ;p
Hejka dzieki za naprowadzenie mnie na RJS - najwyrazniej jest to to czego potrzebuje
Zastanawiam sie czy mogl bys polecic mi jakis tutor z sieci do RJS - po googlowalem troszke ale wiekszosc z nich jest zdjeta z sieci :((( te co znalazlem opisuja bardziej wyrafinowane przypadki i zakladaly ze juz znam podstawy
Dzieki wszystkim. Udalo mi sie uzyskac to co chcialem o to sposob na wypadek gdyby ktos szukal:
Mam widok login.rhtml ktory zawiera AJAXowy formularz:
<%= form_remote_tag :url => { :action => “perform_login” } %>
nastepnie w kontrolerze dla tego widoku mam:
def perform_login
if request.get?
session[:user_id] = nil @user = User.new
logged_in_user = @user.try_to_login
if logged_in_user
session[:user_id] = logged_in_user.id
session[:user_name] = logged_in_user.name @saved = true
else @saved = false
flash[:err] = “Invalid user/password combination”
render :action => “perform_login”
end
end
end
i dzieki temu podczas nie udanego logowania zostaje ustawiona wiadomosc flash i calosc zostaje przekazana do widoku perform_login.rjs :
if @saved == false #jesli sie nie uda
page.replace_html ‘main’, :partial => “login”
page.visual_effect :shake, ‘main’
else # jesli sie uda
page.replace_html ‘main’, “Logged in…”
page.replace_html ‘logged’, :partial => “loggedin”
page.visual_effect :Highlight, ‘main’
end
jak widac w zaleznosci czy sie powiodlo logowanie czy nie generuje text ze jestem zalogowany lub jeszcze raz widok login.rhtml z poczatku wraz z wiadomoscia flash.