[quote=morizon]Gzip poprawiony - nasza nieuwaga, nie był włączony dla application/x-javascript oraz text/css.
Jetem ciekaw, czy na obciążenie serwera ma wpływ gzip (spada teoretycznie transfer)?[/quote]
Transfer spada, ale rośnie zużycie procka.
[quote=Tomash][quote=morizon]Gzip poprawiony - nasza nieuwaga, nie był włączony dla application/x-javascript oraz text/css.
Jetem ciekaw, czy na obciążenie serwera ma wpływ gzip (spada teoretycznie transfer)?[/quote]
Transfer spada, ale rośnie zużycie procka.[/quote]
Z tego co wiem bardzo niewiele, nawet przy maksymalnej kompresji.
Napisałem “spada teoretycznie transfer” ponieważ zdjęcia + html zajmują (jak szacuję) 98% transferu, a pliki statyczne i tak są pobierane tylko raz.
Ale pierwsze wrażenie dla użytkownika jest jak najbardziej ważne
Jakie narzędzia znacie (jakie możecie polecić) do testowania aplikacji w środowisku produkcyjnym?
A co chcesz testowac na produkcji?
[quote=morizon]Gzip poprawiony - nasza nieuwaga, nie był włączony dla application/x-javascript oraz text/css.
Jetem ciekaw, czy na obciążenie serwera ma wpływ gzip (spada teoretycznie transfer)?
Tak mamy wsparcie od chłopaków z Nokaut’u - pomagają nam przenieść się na nowe serwery.
Jak pisałem, głównym problemem są procesy eksportów które w nowej architekturze będą pracowały na oddzielnych maszynach.
Dla przykładu: otrzymujemy pliki zip (z xml i zdjęciami), które osiągają rozmiary do 10GB (20tyś zdjęć), samo rozpakowanie takiego archiwum zajmuje kilka minut, następne fazy to:
- przetwarzanie xml
- nadpisanie/dodanie ofert (to też dwa etapy ze względu na różne formaty danych wejściowych)
- mapowanie lokalizacji np “gdynia, śródmieście blisko morza”
- przetwarzanie zdjęć
- geolokalizacja
Teraz się skupiamy na stronie frontendowej, co powiecie o nowej stronie głównej Morizon.pl
Mamy wsparcie specjalisty od usability, a już niedługo również od seo.
WK[/quote]
To nie lepiej miec front + baze na jednym serwerze i backend na drugim?