Hej,
Mam taki mały problem, w klasie kontrolera mam coś takiego
[code]class ChildController < ApplicationController
include ApplicationHelper
before_filter :authorize[/code]
jesli w tym kontrolerze zdefiniuje metode authorize to wszystko jest ok, niemniej chciałbym przenieść ją do kontrolera aplikacji.
[code]class ApplicationController < ActionController::Base
helper :all # include all helpers, all the time
Rzekłbym: to ma działać i kropka. Ale czasem faktycznie różnie bywa. Spróbuj zmienić nazwę tej metodzie (nie zapomnij o before_filter) i zobacz czy dalej tak samo. Zdebugowanie w netbeans też może pomóc.
ps. raz miałem coś podobnego i okazało się, że railsy ładowały przy każdym requeście plik .irbrc, który robił gryzł się z railsami. Może u ciebie też jest podobna sytuacja.
no sprawa jest dziwna, zrobilem nowy projekt, z jednym kontrolerem i działa ok.
roznic nie ma żadnych, zmiana nazwy nie pomaga,
co do .irbrc to raczej nie ma takiego czegoś bo robie na windowsie…
jak sie wziąść za to debugowanie, używam teraz aptana, tam to dziwnie dosyć działa.
pozdrawiam
Krzysiek
Sprawa istotnie nieco dziwna. Mam jednak chyba pewna wskazówkę - pojawił mi się podobny problem przy wykorzystaniu pluginu ActiveScaffold. Stworzyłem metodę, która miała być wykorzystywana przy konfigurowaniu wielu kontrolerów i wrzuciłem ją do klasy nadrzędnej. Niestety problem taki sam jak wyżej. Rozwiązaniem było przerobienie tej metody na metodę klasową klasy nadrzędnej (ponieważ wywołanie active_scaffold jest wywoływane na klasie kontrolera a nie na jego instancji).