Jestem świerzak. Moze powiem co ogarniam zanim zadam pytanie. Poczytalem troche. Umiem juz postawic RoR na freebsd z apaczem na fcg i mysqlem, ucze sie na mongrelu bo zauwazylem ze mam w moim ulubionym systemie operacyjnym wbudowane railsy 2.1 i sqlite ze tak powiem - outofbox. Pisalem przez ladnych pare lat w PHP. Dorobilem sie jakiegos autorskiego frameworka opartego o acl, ado i jquerry gdzie aplikacja rozgrywa sie calkowicie w ajaxie, z systemem notyfikacji i obslugi bledow na plywajacych divach itd… Od jakiegos roku ulepszalem i poprawialem jajko az wpadlem przypadkiem na Railsy. Musze powiedziec ze… juz mi sie nie chce pisac w PHP:) Tu jest to wszystko… i mvc ktorego nie mialem w swoim warsztacie.
Z wiekszoscia patentow, ktore tak wymeczylem piszac w php swoje jajko w RoR poradzilem sobie blyskawicznie. Pytanie jakie mnie teraz nurtuje to czy w 2.1.0 sa jakies udogodnienia dotyczace ACL i asynchronicznych walidacji formularzy?
np.
W php napisalem se klase do ACL i moglem se sprawdzic czy user ma dostep do CRUD’a w okreslonym module od tak:
if($acl->check(‘jakis_modul’,‘create’, ‘jakas_grupa_acl’, $_SESSION[‘username’])) { … }
czy jest jakies analogiczne, proste rozwiazanie dla railsow, moze jakis plugin z prostym api, ktory by fajnie liczyl ACL? przyp - jestem świerzak w ruby dlatego jeszcze nie umiem tego sam napisac - jednak mam aspiracje 
pzdr