Pobieranie daty miesiąc w przód

Witam. Jak mogę pobrać datę, najlepiej w formacie time stamp o miesiąc w przod o dziś?

Próbowalęm to rozwiązać za pomocą mktime i jako argument do miesiąca podać Time.next_month i wszystko ok, ale jak mamy grudzien a następny miesiąc to styczeń, to rok mi się nie zmieni.

Na pewno w RoR można to jakoś łatwo zrobić tylko ja nie mogę się doszukać nigdzie rozwiązania.

Z tego co wiem to czas w ruby jest odliczany w dosyc ciekawy sposób. Jest to liczba sekund od 1 stycznia 1970 roku. A wiec mogłbys sobie dodać 30 * 24 * 60 * 60 sekund czy cos takiego. Nie wiem zaraz odpale irb i sprawdze.

To się właśnie nazywa “timestamp” :wink:

i co zadzialalo?

Hehehe, nie… ja wlasnie chce pobrac date w formacie timestamp. Ale dalem juz sobię radę, a robi się to tak:

t = Time.new odczas = t.at_beginning_of_month.to_i.to_s doczas = t.end_of_month.to_i.to_s.

a nie wiesz moze jak losowac liczby z jakiegos zakresu?
w tp lub c++ uzywany jest do tego zegar systemowy, wiec chcialem tutaj tez tak zrobic, pobieram czas i dziele go mod-em przez moj zakres, no i niby losujer mi liczby od 0 do tego zakresu. Ale problem polega na tym ze mam wiele petli z losowaniem podczas jednej sekundy i wychodza te same wartosci.

NIe ma jakiejs metody na to?

Um… funkcją np. rand() ?:wink:

Witam,

proponuje uzyc: 1.month.from_now
format timestamp (rozumiem, ze chodzi o format dla bazy danych):

1.month.from_now.to_s :db

Pozdrawiam.

Cwane, dzięki! :wink:

Niemal wszędzie jest on tak odliczany. To raczej standard :-).