Początkujący - params

Witam, mam następujący problem - mam w kontrolerze akcje którą potrzebowałbym wywoływać z różnymi parametrami przez przeglądarkę a następnie w niej samej rozpoznawać jakie były nazwy tych parametrów i ich wartości. To pewnie banał, ale nie mogę go przeskoczyć. Z góry dzięki

Napisz dokładnie co próbujesz zrobić, najlepiej z fragmentem kodu. Z tego co napisałeś ciężko się domyślić :slight_smile:

rzeczywiście :slight_smile: jak teraz to przeczytałem to sam bym się nie domyślił. Dopiero zapoznaje się z rails i nie potrafie nazwać rzeczy po imieniu

A więc od początku:

Mam model Art odpowiadający tabeli arts w bazie danych, ma on atrybuty odpowiadające tabeli (np.price, category itp).
Utworzona jest w nim metoda:

def self.show(options = {}) find(:all, :conditions => options) end
w kontrolerze mam akcję search

def search @art = Art.show(:category=>params[:category]) end
Chciałbym tak przerobić akcje search tak by była uniwersalna tzn. w tej chwili jest zrobiona “na sztywno” - gdybym chciał wyszukać ze względu na cenę muszę napisać oddzielną akcję a wydaje mi się że to głupota przy tak skonstruowanej metodzie(Art.show). Chciałbym aby parametry z jakimi wywołuje akcję automatycznie stawały się parametrami Art.show , kombinowałem po omacku i najbliżej tego byłem używając @art = Art.show(params.to_options) ale moja wiedza o rails jest zbyt nikła aby to pokonać. Byłbym wdzięczny za odpowiedź i/lub za jakieś linki, gdzie mógłbym doczytać coś na temat organizacji params