Ja też myślę, że warto rzucić okiem na Lotusa. Z racji tego jak jest zaprogramowany można wybrać sobie te jego elementy, które się chce mieć, a olać te, których się nie chce. Jeśli dobrze rozumiem, tylko orm nie wchodzi w grę, można więc zastąpić elementy lotus-model własnym kodem i jesteśmy w domu : ]
Znalazłem jeszcze taki (na czasie) przegląd małych frameworków: http://codecondo.com/12-small-ruby-frameworks/ . Jednak wygląda na to, że przynajmniej w moim przypadku, wyborem i tak musi być Sinatra. Do niej przynajmniej istnieje książka o której wspomniałem powyżej, czyli Jump Start Sinatra. Nie wiem jak inni początkujący podchodzą do tego zagadnienia, ale ja muszę mieć jakiś tutorial/książkę, która krok po krok poprowadzi mnie poprzez proces tworzenia strony internetowej. Nie neguję innych frameworków, ale z tego co zorientowałem się, to one nie mają takich tutoriali prowadzących za rękę. A ponieważ na razie nie “czuję” tych “klimatów” związanych z budowaniem aplikacji webowych, więc bez “łopatologicznego” wytłumaczenia nie dam rady wystartować.