powiązanie własnych skryptów ze skryptem serwera

Witam,

1. Chcę uruchomić 2 skrypty które działałyby w tle aplikacji Rails:
  • połączenie do portu przez TCP, oraz
  • ‘push server’ z pluginu juggernaut
    przez cały czas kiedy chodzi serwer. Chciałbym tak je powiązać aby uruchamiały się razem z serwerem. Dodawanie komend w pliku ‘script/server.rb’ nic nie daje. Czy jedynym wyjściem jest edytowanie pliku server.rb w katalogu webrick? Jeśli tak to jak to zrobić? Ale to rozwiązanie ekstremalne bo chcąc instalować aplikację u kogoś musiałbym ingerować w jego pliki ruby’ego.
  1. Uruchomić to jedno a zakończyć działanie to drugie. Jak to zrobić? Skrypt TCP działa w nieskończonej pętli a ‘push server’ po prostu sobie działa.

W tej chwili oba skrypty poprawnie działają (skrypt TCP uruchamiam za pomocą script/runner) ale załączam je i wyłączam ręcznie. Chodzi o to, żeby to robić automatycznie wraz z uruchomieniem webricka.

ok już wpadłem na rozwiązanie - w sumie to nie ma nic wspólnego z RoR :confused:
po prostu zrobiłem plik bat który w tym samym oknie uruchamia 3 programy i po zamknięciu wszystkie procesy się kończą
sorry za zamieszanie, ale może komuś się to przyda

a używał ktoś z was spinnera, spawnera i reapera? Czytałem o tym na necie - byłoby to bardzo eleganckie rozwiązanie zamiast zwykłego batcha. Ale w nowych railsach chyba nie ma spinnera i ogólnie nie wiem jak tego użyć. Any ideas?

To czego potrzebujesz to np http://redhanded.hobix.com/inspect/daemonize.html albo inna biblioteka dajaca mozlwiosc demonizowania skryptow :slight_smile:

./skrypt.rb start | stop | restart

Tylko najlepiej korzystac z tego na unixowych systemach poniewaz windows nie obsluguje np forkowania procesow ktore wykorzystuje sie w tej technice

dzięki, właśnie o to chodziło, już to wypróbuję