Witam
mam problem z polaczeniem sie z baza mysql z data perspective w radrails. Podczas proby polaczenia otrzymuje komunikat:
Unable to connect to database, see log for more info
a w logach:
!ENTRY org.radrails.rails.core 4 0 2006-03-24 10:41:21.392
!MESSAGE Unable to construct database tree
!STACK 0
com.mysql.jdbc.CommunicationsException: Communications link failure due to underlying exception:
Mozesz poprobowac z innymi wersjami drivera jdbc, ale wg. mnie to nie zalatwi sprawy. Exception propaguje z nizszej warstwy.
Stawiam, ze to ustawienia twojego OSa nie pozwalaja na socketowe polaczenie z loopa (localhost,127.0.0.1) albo demon mysqla nie slucha na loopie socektowo tylko np. uzywa pipes. Nie uzywam MySqla ale w Postgresie trzeba tego typu sprawy konfigurowac.
hej
a gdzie w os mam tego szukac, bo np z pgAdmin III moge sie polaczyc z serwerem postgresa, a z radrails juz nie:
!ENTRY org.radrails.rails.core 4 0 2006-03-26 10:43:37.638
!MESSAGE Unable to construct database tree
!STACK 0
org.postgresql.util.PSQLException: PrĂłba nawiÄzania poĹÄczenia nie powiodĹa siÄ.
at org.postgresql.core.v3.ConnectionFactoryImpl.openConnectionImpl(ConnectionFactoryImpl.java:
136)
at org.postgresql.core.ConnectionFactory.openConnection(ConnectionFactory.java:65)
at org.postgresql.jdbc2.AbstractJdbc2Connection.(AbstractJdbc2Connection.java:117)
at org.postgresql.jdbc3.AbstractJdbc3Connection.(AbstractJdbc3Connection.java:30)
at org.postgresql.jdbc3.Jdbc3Connection.(Jdbc3Connection.java:24)
at org.postgresql.Driver.connect(Driver.java:235)
at java.sql.DriverManager.getConnection(Unknown Source)
at java.sql.DriverManager.getConnection(Unknown Source)
…