Problem z 'require_frameworks'

Cóż, zainstalowałem rubiego według jednego z postów tutaj na forum. Jednak gdy staram się cokolwiek zdziałać dostaję komunikat:

$ ./script/generate controller hello index /usr/local/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-2.1.0/lib/initializer.rb:225:in `require_frameworks': no such file to load -- openssl (RuntimeError) from /usr/local/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-2.1.0/lib/initializer.rb:113:in `process' from /usr/local/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-2.1.0/lib/initializer.rb:93:in `send' from /usr/local/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-2.1.0/lib/initializer.rb:93:in `run' from /home/weisu/test/config/environment.rb:13 from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:27:in `gem_original_require' from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:27:in `require' from /usr/local/lib/ruby/gems/1.8/gems/rails-2.1.0/lib/commands/generate.rb:1 from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:27:in `gem_original_require' from /usr/local/lib/ruby/site_ruby/1.8/rubygems/custom_require.rb:27:in `require' from ./script/generate:3
Przy instalacji rubiego odhaszowałem openssl więc powinno działać, jednak nic. Spróbowałem zrobić to jeszcze raz lecz niestety nadal nie zadziałało :confused: Co mogę zrobić by to ruszyło?

Wpisz:

irb

i w konsoli irb spróbuj:

require ‘openssl’

powinieneś dostać true, jeśli nie to nie Ruby nie został poprawnie skonfigurowany. Może nie masz openssl w systemie ?

irb(main):001:0> require 'openssl' LoadError: no such file to load -- openssl
Niestety :confused: W momencie gdy pierwszy raz instalowałem rubiego nie miałem właśnie openssla, ale potem doinstalowałem i jeszcze raz rubiego zainstalowałem, pomimo tego dalej nie działa :confused:

require ‘rubygems’
potem dopiero require ‘openssl’

W konsoli railsowej rubygems są już dołączone, stąd pewnie rada Hosiawaka :slight_smile:

require ‘rubygems’ daje mi wartość true. Openssl nadal to co wcześniej. Spróbuje wywalić całego rubiego i railsy z systemu i zainstalować jeszcze raz.

EDIT: Nadal nie działa :confused:

EDIT2: Stwierdziłem że może spróbuję zainstalować rails z repozytoriów debiana, może coś się zmieniło i będzie działać. Pomyliłem się jednak, nadal nie działa.