Problem z ajax form

Cześć, mam problem i złość bierze górę nad rozsądkiem (wydawało mi się, że proste przykłady - np. z Ajax on Rails).
Chcę zrobić update jakiegoś elementu o danym id, danymi wpisanymi do pola formularza:
widok app/views/abc/index.rhtml

[code=ruby]<%= form_remote_tag :update => “reversed”,
:url => { :controller=> ‘xyz’ , :action => ‘reverse’ } %>

Text to reverse: <%= text_field_tag 'text_to_reverse' %>

<%= submit_tag 'Reverse!' %>

<%= end_form_tag %>[/code] kontroler app/controller/xyz_controller.rb [code=ruby]def reverse @reversed_text = params[:text_to_reverse].reverse render :layout => false end[/code] Jedyna modyfikacja, to ta, że akcja jest wywoływana z innego kontrollera. No i teraz zamiast uaktualnić mi pole od id reversed, railsy chcą odemnie template app/views/xyz/reverse.rhtml

jeśli przykład wyglądałby następująco:
widok app/views/abc/index.rhtml

[code=ruby]<%= form_remote_tag :update => “test_localize”,
:url => { :controller => ‘xyz’, :action => ‘find_localize’ } %>

Text to reverse: <%= text_field_tag 'some_text' %>

<%= submit_tag 'Reverse!' %>

<%= end_form_tag %>[/code] kontroler app/controller/xyz_controller.rb [code=ruby]def find_localize @cos = params[:some_text] logger.info("cos = " + @cos.to_s) end[/code] to chce odemnie app/views/location/find_localize.rjs , a gdy on będzie np:
page.replace_html 'reserved', @cos

to zamiast oczekiwanego wyniku, poprostu zwrócony jest javascript do przeglądarki

co robię źle?

PS. Napisłem w przykładzie:

:update => "test_localize"

oczywiście chodziło o reserved, choć pole test_localize także było (również uwzględniłem w rjs)

Sproboj metode reverse zapisac tak
def reverse
@reversed_text = params[:text_to_reverse].reverse
respond_to { |format| format.js }
end

Podejrzyj w konsoli czy formularz wysyla wlasciwe zapytanie, bo cos dziwnie wyglada.
BTW end_form_tag jest deprecated.

Witajcie, mój problem na jakiś czas odstawiłem. Przez chwilę podejrzewałem, że coś nie jest tak z moim projektem, bo w nowo stworzonym wszystko działało. Za każdym razem gdy macie następujący problem:
chcecie z pomocą RJS wykonać jakąś akcję i zamiast wykonania javascriptu zwracany jest on wam bezpośrednio jako tekst uważajcie na parametr :update. Np.:

<%= observe_field 'street', :update => 'cos', :url => { :controller => 'location', :action => 'cos' }, :with => 'street' %>
gdzie mamy diva z id=cos

oraz cos.rjs

page.replace_html 'cos', params[:street]

W divie cos pojawiało się:

try { Element.update("cos", "to co wpisalem"); } catch (e) { alert('RJS error:\n\n' + e.toString()); alert('Element.update(\"cos\", \"to co wpisalem\");'); throw e }

Po usunięciu elementu :update wszystko działa poprawnie. Teraz jest to oczywiste i zrozumiałe, ale tak to bywa gdy przy niedziałającym bardziej skomplikowanym kawałku kodu, wklejam bezmyślnie, dla testu, przykłady z książki.

Ok, to tak dla zainteresowanych jak by ktoś spotkał się z takim problemem.

pozdrawiam