Witam mam problem otóż mysql zwraca mi błąd Mysql::Error: The ‘InnoDB’ feature is disabled; you need MySQL built with ‘InnoDB’ to have it working: CREATE TABLE wpisies (id int(11) DEFAULT NULL auto_increment PRIMARY KEY, imie varchar(255) DEFAULT NULL) ENGINE=InnoDB
nie może utworzył nowe tabeli dlatego niby ze typ mysql jest myisam a tutaj pisze ze musi być innodb jak na końcu zapytania sql dam na myisam i odpalę to w phpmyadmin to wszystko wiec nie powinno przy migraci tak sie dziać ?, Czy ktoś może mi powiedzieć jak tego błędu przy migracji sie pozbyć ?.Dodam ze nie mam duzego doświadczenia z rails (ruby) + mysql
Jeśli InnoDB masz wyłączone, to zmień typ tabei na MyISAM, czyli na początku migracji dodaj:
execute 'ALTER TABLE wpisies ENGINE = MyISAM'
A najlepiej używaj innych nazw tabel (czyt. angielskich), bo jak będziesz miał takie tabele jak ‘wpisies’ to się nie połapiesz
Zamiast modelu ‘wpis’ użyj np. ‘post’ wtedy tabela się będzie ładnie nazywała ‘posts’.
Wiem wiem no ale czasu brak a jak na razie railsem i ruby zajmuje sie sporadycznie bo inne projekty w php pogrążają mnie w otchłani czasu .Ale czytam pomału agile tzn prawie ją kończę wiec po przeczytaniu agila co byście polecili ?
Ja rozumiem, tylko że zaglądnięcie do api lub poszukanie na google to czasem kwestia kilku minut (ja znalazłem w ciągu 1min).
Co do książek to wystarczy Ci pickaxe (bu nauczyć się Rubiego), Agile (railsy) i potem to już kwestia dokształcania się z czego popadnie.