Problem z Phusion Passenger

Jednak wróciłem do RVM :slight_smile:
W tej chwili zainstalowałem go w /usr/local/rvm
Jak na razie wszystko jest ok. Problem pojawia się z gemami.

Polecenie

gem install passenger

Wywala:
ERROR: Error installing passenger: passenger requires rack (>= 0, runtime)

Polecenie:

gem install rack

Wywala:
ERROR: Could not find a valid gem ‘rack’ (>= 0) in any repository

Co jest grane ? :frowning:

PS: Znowu w celu napisania posta musiałem przełączyć się z Linuxa na Windowsa, dzieje się tak tylko na tym forum :confused: Korzystam z Firefoxa, próbowałem z innych przeglądarek bez skutku :confused:

jeżeli masz jakieś proxy albo firewall albo coś w tym stylu… może blokować dostęp do repo wtedy ręcznie spróbuj sciągnąć http://rubygems.org/ odpowiednie paczki

gem install rack --local

lepiej jednak… byłoby dowiedzieć się czemu z repo się nie chce rubygems połączyć ? Dodatkowo to co mówisz o przeglądarce skłania mnie ku przemyśleniom… że coś blokuje jakieś porty albo pakiety… albo łączysz się po jakiejś bramce/routerze który coś ma blokowane… albo to kwestia złej konfiguracji sieci na linuxie… mogą być to też mrówki w karcie sieciowej :wink:

jeżeli wpisując gem env masz podane

to jeśli strona działa… gemy nie powinny sprawiać kłopotu…

ewentualnie spróbuj jeszcze

gem update --system

i upewnij się że przed wywołaniem jakichkolwiek poleceń gem aktualnie używasz danej wersji ruby poprzez rvm

rvm list (strzałka powinna widnieć przy aktualnie wybranym)

żeby uniknąć ciągłego rvm spróbuj

rvm --default ree #albo jakikolwiek inny który wybrałeś

pozdrawiam

ps. sory, że robię update postów co chwilę, ale się mi przypomniało po czasie

2 dni temu nie było z tym problemu, jednak zaczęło się to dziać dzisiaj po instalacji rvm. Możliwe że coś namieszałem lub usunęłam za dużo :confused:
Ale skoro:
REMOTE SOURCES zawiera http://rubygems.org/

TO dziwne że nie chce działać.

Korzystam z iPlusa, jednak tak jak pisałem problemem jest sam rvm lub coś w system Linux. Będę dalej szukał problemu. Ewentualnie wykonam reinstalacje Ubuntu.

[quote=drogus]Też nie chcę rozważać wyższości marchewki nad pietruszką, ale nie uogólniaj wszystkiego do jednego (swojego) przypadku. Tym co piszesz możesz zamącić ludziom w głowach i taki początkujący będzie myślał, że passenger to jedyne słuszne wyjście.

Jeżeli masz do postawienia 100 aplikacji, to przyznaję, zabawa z monitoringiem i ustawianiem tego z pomocą thina i mongrela nie jest tym co tygryski lubią najbardziej. Ale nie każdy ma 100 aplikacji… Może ktoś potrzebuje zerowego downtime’u podczas restartu? Może ktoś ma mało odwiedzin i nie chce, żeby wczytanie nowych instancji w passengerze denerwowało ludzi (request trwający kilka sekund)? Różne problemy, różne rozwiązania (przynajmniej dopóki nie ma passengera 3).[/quote]
Tak więc żeby nie brakowało nam niczego w naszym - przekroju możliwości odpalenia aplikacji rails - warto wspomnieć o:

rails s

też całkiem działa fajnie :slight_smile:

@sajrox: dodalem do mojego posta przed Twoim ostatnim tip o gem update, powiedz czy coś dało

Pozdrawiam
Piotr Mąsior

@pirat gem update nic nie pomogło.
Pomogło użyciu Ubuntu Tweak i usunięciu wszystkich wszystkich zbędnych plików konfiguracyjnych (cokolwiek by to znaczyło) w tym także plik gem (tutaj także nie wiem o który dokładnie plik chodzi, ważne że UT wiedział ;)).

Teraz niestety mimo instalacji railsow: “gem install rails -v 3.0.0” nie działa komenda “rails”. Czyli nie mogę utworzyć nowej aplikacji RoR :frowning:
Linux krzyczy że nie rozpoznano polecenia rails :confused:

I tak dzisiaj wykonam reinstalacje Ubuntu. Jednak dobrze by było wiedzieć co jest przyczyną tego że nie widzi mi komendy rails i gdzie to można zmienić.

PS: mam nadzieje że nie zamęczam Was tymi pytaniami :slight_smile:

[quote=sajrox]Teraz niestety mimo instalacji railsow: “gem install rails -v 3.0.0” nie działa komenda “rails”. Czyli nie mogę utworzyć nowej aplikacji RoR :frowning:
Linux krzyczy że nie rozpoznano polecenia rails :confused:

I tak dzisiaj wykonam reinstalacje Ubuntu. Jednak dobrze by było wiedzieć co jest przyczyną tego że nie widzi mi komendy rails i gdzie to można zmienić.[/quote]
Wszystkie komendy, które są “widziane” w systemie, to pliki wykonywalne, które znajdują się w katalogach zapisanych w zmiennej środowiskowej PATH. Dla przykładu możesz wykonać:

[code]which ls

powyższe prawdopodobnie wyrzuci /bin/ls, katalog /bin na pewno jest w $PATH[/code]

Wykonaj też w konsoli echo $PATH, to zobaczysz jak u Ciebie wyglądają te katalogi.

Jeżeli nie widać komendy railsów, to znaczy, że katalog bin z rubygems nie jest dodany do PATH. Jeżeli uda Ci się zlokalizować gdzie ten katalog się znajduje (tutaj może pomóc komenda gem env, ewentualnie “find / -name rails” jeżeli w żaden inny sposób Ci się nie uda :wink: ), to wystarczy go dodać do PATH:

export PATH=/sciezka/do/gems/bin:$PATH

Taki wpis najlepiej dodać do jakiegoś pliku, który wykonuje się podczas odpalania systemu/shella, np. ~/.profile albo ~/.bashrc

Zerknij do artykułu:
A guide to a nginx passenger and rvm server

Autor (Darcy) pracuje w ramach projektu RSoC i ma na celu poprawę współpracy RVMa z szeroko rozumianym deploymentem.
Jeśli coś nie będzie działać albo nie będzie jasne, wejdź na IRC, kanał rvm - on i Wayne są tam praktycznie cały czas i szybko odpowiadają na wszystkie pytania.

no to nie gem install a sudo gem install …

Zainstaluj railsy jako root.

albo
wereis rails

jak nie pomoze to

find / -name rails

i ln -s sciezka_gdzie_jest_rails /usr/bin/rails
np. czy też kilka innych sposóbow, ale na pewno instalacja jako root to najlepszy pomysl.

mozesz tez dać export na PATH gdzie masz rails

Niestety dalej dostaje ten sam błąd co na początku :frowning:
Wykonałem wszystko co się dało, bez skutku. Chyba będę musiał się zainteresować czymś innym. Może Apache2 z Mongrel.
Pytanie czy muszę przed tym pozbyć się śmieci z Passengera ?

Nie jest to dobry pomysł!
Zainstalujesz railsy na koncie roota i później odpalanko serwera z sudo…

Każdy ruby który instalujesz za pomocą RVM ma własny GEM_HOME, więc jeżeli odpalisz z sudo to później będziesz miał railsy( i inne gemy) w dwóch różnych miejscach. Póki co nie jest Ci to potrzebne.

Nie jest to dobry pomysł […][/quote]
rvmsudo?

Co do wersji 2.3.5 oraz 3.0.0 zainstalowanych na jednym boksie i problemów z Passengerem: problemem jest konflikt pomiędzy Rackiem 1.2.1 a wymaganiami Railsów 2.3.5 (Rack ~> 1.0.0). Passenger wybiera od razu Racka 1.2.1 co powduje wyjątek, który jednak nie jest propagowany jako komunikat (pojawia się tylko informacja o konieczności instalacji Railsów 2.3.5, choć są one zainstalowane).