Proste forum - jak?

Witam!
Chciałbym do mojego projektu dopisać jakieś proste forum. Znalazłem przykład forum, ale są tam tylko modele, a to mi niewiele pomaga. Mam takie oto pytania:

1. Jak zaimplementować ,znajdź nowe posty od ostatniej wizyty" czy coś w tym stylu. Czy ma szukać postów z created_at późniejszym niż ostatnie logowanie/odwiedzenie serwisu? Jeśli tak to czy taką informacje można przechowywać w sesji cookies?
  2. Jak rozwiązać zakładanie tematu. Trzeba tu podać nazwę nowego tematu i napisać jakąś pierwszą wiadomość. Temat i wiadomość to są dwa różne modele, przynajmniej w moim zamyśle, na przykładzie tak nie jest. Jeśli faktycznie były by to dwie różne tabele w bazie to jak umieścić je na jednym formularzu? Da się?
  1. Takie forum już jest: Beast

2. Datę ostatniej wizyty najlepiej przechowywać w danych użytkownika (w bazie). Cookies też jest OK, zwłaszcza jeśli chcesz aby było to dostępne także dla niezarejestrowanych.

3. Rozumiem, że masz na myśli (nowy) wątek i (nowy) post. Oczywiście da się obsłużyć jednym formularzem dwa modele. Ale osobiście nie robiłbym oddzielnego modelu dla wątku. Niech każdy post ma swój temat, domyślnie taki sam jak rodzic. To chyba typowe rozwiązanie.