Napisałem projekt na swoim komputerze i chcę go teraz uruchomić na innym kompie! I za żadne skarby nie chce mi się to zrobić. Instalacje rails 1.2.1 wykonałęm poleceniem: gem install raills, a interpretera zainstalowałem. Na drugi komp ściągnąłem InstantRails w wielu wersjach, w którym podobno jest wszystko, jednakże nie chcę mi się ta apliakacja otworzyć.
Sprawa jest gardłowa, gdyż muszę dostarczyć projekt, który jest jednocześnie pracą dyplomową wraz ze środowiskiem. Jedynym środowiskiem rails bez instalacji z internetu to InstantRails.
Dodam jeszcze, że bazę danych z projektu dodałem do katalogu /mysql/data.
Byłbym wdzięczny za każdą odpowiedź.
Z góry dzięki!!!
Taki komunikat mi się wyświetla:
ActiveRecord::StatementInvalid in ConferencesController#list
Mysql::Error: #HY000Incorrect information in file: ‘.\conference_development\conferences.frm’: SHOW FIELDS FROM conferences
[quote=Marcos]Mysql::Error: #HY000Incorrect information in file: ‘.\conference_development\conferences.frm’: SHOW FIELDS FROM conferences
RAILS_ROOT: ./script/…/config/…[/quote]
Widze nastepujace opcje:
Masz walnieta baze
Masz zainstalowany inna wersje connectora (gem) i mysqld
Przeniosles baze poprzez pliki a nie dump/restore
Walniety storage(dysk) bazy
Rozwiazania:
pkt. 1,3: Zrobic mysql_dump i odtworzyc na docelowym hoscie
pkt. 2) Przekompilowac gem z aktualna wersja mysqld
pkt. 4) Wymienic dysk. Mozesz sprobowac odpalic baze z innej lokalizacji (innego dysku).
Pomyśl nad zastąpieniem MySQL bazą SQLite. Baza taka nie wymaga żadnego dodatkowego serwera, więc bez problemu możesz ją przenieść na inny komputer (cała baza w jednym pliku).