Przesiadka z apacha na nginxa

Witam,

Chciałem zamienić starego poczciwego apacha na nginxa - podoba mi się jego szybkość i może to tylko wstręt do configu apacha, ale wydaje mi się łatwiejszy w obsłudze :wink:

Kłopot w tym, że sporo stron stoi na apachu, a mi niekoniecznie chce się przerzucać ich konfigi do nginxa od razu, no i samego nginxa chciałbym postawić na jakiś okres testowy.

No to może zapodam fakty: apache nasłuchuje sobie aktualnie na porcie 80, a strony sobie stoją na virtual hostach. Standardzik :wink:

Teraz mój scenariusz - nginx nasłuchuje na porcie 80, apache na 8080. W nginxie ustawiam virtual hosty dla nowych stron, railsów itp. itd. Jeżeli nginx nie obsłuży danego requesta, to robi proxy na port 8080 do apache’a.

Ta pierwsza część (nginx na 80) nie jest dość problematyczna, ale ta druga sprawia już trochę kłopotu (albo czegoś nie zauważam). Może ktoś wie jak przekierować nagłówki w nginxie i ustawić vhosty w apachu, żeby apache poprawnie obsługiwał adresy? Na przykład mam w apachu config dla strony www.costam.com. W ustawiony jest ServerName www.costam.com. Nginx robi proxy na apacha, ale apache nie bardzo chce obczaić, że właśnie tego vhosta powinien odpalić :wink:

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.

EDIT:
I znowu sam odpowiadam na swojego posta. Musiałem mieć jakieś zaćmienie umysłu, bo kilka godzin szukałem po necie, a teraz spojrzałem na vhosta w apachu… u mnie jest w każdym virtualhoście - jakoś dziwnie założyłem sobie, że jest *:80 ;] A najlepiej zrobić 127.0.0.1:8080 w wypadku tego proxy z nginxa.

W każdym razie wszystko śmiga :slight_smile:

A temat w sumie można wywalić, żeby nie zaśmiecał :wink: