Pytania o podstawy

Witam! :slight_smile:

Jestem nowy i mam wiele niejasności:
1.Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić czym się różni Ruby od RoR ?
Szukałem wszędzie ale nigdzie nie znalazłem jakiejś przyzwoitej odpowiedzi.
Bardzo prosze o jakąś dłuszą logiczną wypowieć dla początkującego!

2.Czy ruby(ror) nadaje się do nauki programowania od zera(bawiłem się tylko troszke
w Paskalu)

Bardzo prosze o odpowiedzi!
Łukasz m. :frowning:

[quote=zono9]Szukałem wszędzie ale nigdzie nie znalazłem jakiejś przyzwoitej odpowiedzi.
Bardzo prosze o jakąś dłuszą logiczną wypowieć dla początkującego![/quote]
Logiczna “wypowieć” x 2:

Całkiem logiczne.

[quote=zono9]2.Czy ruby(ror) nadaje się do nauki programowania od zera(bawiłem się tylko troszke
w Paskalu)[/quote]
Tak. Ruby nadaje się do nauki programowania od zera.

Tylko że czytałem już te artykuły na wikipedii i nic mi to nie mówi!
Co to jest framework??

[quote=zono9]Tylko że czytałem już te artykuły na wikipedii i nic mi to nie mówi!
Co to jest framework??[/quote]
To może lepiej zostań przy tym “Paskalu” :rolleyes:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Framework

I wychodzi na to, że początkujących tłamsimy. Co swoją drogą jest dosyć dziwne, bo ja cały czas się czuję jak początkujący. A im więcej czytam i kodzę, tym bardziej widzę swoją niewiedzę. Coś jest nie tak? :slight_smile:

Masz na myśli początkujący z korzystania z internetu? Czy z nauki czyatnia ? :wink:

Po prostu sądzę, że człowiek zabierający się za programowanie powinien bez niczyjej pomocy zrozumieć różnice w tych tekstach:

[quote=wikipedia]1. Ruby to interpretowany, w pełni obiektowy język programowania (…)

1. Ruby on Rails (RoR) - framework* do szybkiego tworzenia aplikacji webowych. RoR został napisany w języku Ruby z użyciem architektury MVC. (…)

*framework - struktura wspomagająca tworzenie, rozwój i testowanie powstającej aplikacji. Z reguły na framework składają się programy wspomagające, biblioteki kodu źródłowego i inne podobne narzędzia. (…)[/quote]
Nie, nie “tłamsze” początkujących… wręcz przeciwnie… :slight_smile:

pozdrawiam…