Tubis:
To zależy od firmy hostingowej. Jak masz wirtualny/dedykowany serwer z dostępem do roota to tak samo jak na każdym linuxie (czyli gem install costam). Jeżeli nie masz roota, ale masz dostęp do ssh, to jest możliwość zainstalowania gemów w dowolnym katalogu (na przykład w katalogu domowym u siebie), obczaj stronę gemów. A jeżeli jest to jeszcze jakaś inna opcja to musisz uderzać do supportu hostingu.
Thomash:
Co do Waves, to przejrzałem tylko tutorial i trochę info na stronie. I rzeczywiście - po takim zapoznaniu się nie zachwycają, ale mnie najbardziej zainteresowało to, co autor mówił o łączeniu aplikacji. Każdy kto chciał kiedykolwiek połączyć ze sobą jakieś 2 aplikacje (na przykład podpiąć forum do swojego serwisu) wie, że w Railsach to ból. Mi marzyłby się system podobny do tego w Django. W waves najbardziej mnie intryguje właśnie taka enkapsulacja aplikacji (każda aplikacja jest oddzielnym modułem). Jeżeli w praktyce będzie można łatwo z tego korzystać, to będzie to bardzo ciekawa alternatywa dla railsów.
Dlaczego zły system szablonów? Nie podoba mi się markaby, ale waves obsługują jeszcze Erubis i podejrzewam, że podpięcie pod ten framework Hamla to tylko kwestia czasu.
Trzeba też pamiętać, że zarówno Merb jak i Waves są stosunkowo młode - trzeba jeszcze jakiś czas poczekać, ale bardzo dobrze się zapowiadają.
Co do kańciastości Merba, to nie wiem, o które dokładnie elementy Ci chodzi. Mógłbyś rozwinąć myśl? Dla mnie największą barierą przejścia na Merba jest w tym momencie brak większość pluginów, których używam w aplikacjach railsowych. Ale sam system pluginów w merbie jest moim zdaniem dużo lepszy.
Rzecz, która jest dyskusyjna to “modularność” Merba. Z jednej strony można podpiąć dowolny ORM, dowolny system szablonów, można używać tylko samego merb-core. Z drugiej strony rozmawiałem na Bootstrapie z Adamem Hościło o Pylons i z tego co mówił, to tam takie wyjście może być pułapką. Wszystko można dołączyć jako moduł, przez co kilka pisanych w Pylons aplikacji może wykorzystywać zupełnie inne narzędzia. W railsach jest tylko jedna słuszna ścieżka wytyczana przez DHH, więc ten problem odpada. Za to istnieje inny - jak myślisz inaczej niż rails core team, to radź sobie sam.
Jak Merb wyjdzie w wersji 1.0 będę musiał się mu bliżej przyjrzeć, napisać jakąś aplikację średniej wielkości i wtedy będę mógł więcej powiedzieć