RoR w zastosowaniach e-commerce

Witam serdecznie,
To mój pierwszy post tutaj i zarazem ogromna prośba do przewijających się przez to forum ludzi. Sprawa jest następująca - od kilku lat zajmuję się programowaniem na potrzeby internetu (ze względu na wymagania rynku pracy w tej chwili głównie jest to php5). Ostatnie kilka miesięcy spędziłem na poznawaniu Ruby i RoR, który jako framework po prostu zafascynował mnie swoimi możliwościami i wygodą pracy jaką oferuje programiście. Rozwiązanie to do tego stopnia przypadło mi do gustu, że postanowiłem zmienić temat mojej pracy mgr na związany właśnie z tą technologią. Padło na zastosowanie RoR w technologiach e-commerce i tutaj moja prośba. Jaką tematykę Waszym zdaniem warto w takiej pracy poruszyć?

Chciałbym pokrótce scharakteryzować język Ruby, pokazać jego możliwości i ograniczenia. Na pewno chciałbym dokonać krótkiego porównania RoR ze znanymi mi frameworkami w PHP (symfony czy tez wzorowany na RoR – cakePHP). Chciałbym wspomnieć o wzorcach projektowych, które RoR samo z siebie implementuje, na pewno chciałbym też wytknąć wady i zalety takiego a nie innego wyboru technologii – zarówno dla użytkownika końcowego jak i dla programistów. Może warto też dodać do tego charakterystykę już istniejących rozwiązań e-commerce wykonanych przy pomocy RoR. Szczerze mówiąc najprostszą rzeczą będzie dla mnie projekt aplikacji jaką mam wykonać oraz sama implementacja – część teoretyczna trochę mnie przeraża. Pomysłów trochę mam jednak wychodzę z założenia, że im więcej osób zapytam tym bogatsza może być tematyka jaka uda mi się zawrzeć w mojej pracy. Dlatego też jeszcze raz ogromna prośba z mojej strony – jakie jeszcze macie pomysły – o czym jeszcze warto w części teoretycznej takiej pracy wspomnieć?
Za wszelkie odpowiedzi i pomysły z góry wielkie dzięki;)
Pozdrawiam

[quote=WooKy]Witam serdecznie,
Jaką tematykę Waszym zdaniem warto w takiej pracy poruszyć?

Chciałbym pokrótce scharakteryzować język Ruby, pokazać jego możliwości i ograniczenia.[/quote]
heh, powiem Ci jak ja opisywalem to ogolnie po krotce o kazdej z technologii, php, perl, java (ejb2 jaki i spring/ejb3), python(django), i ror. pozniej aplikacja… ktora tak naprawde moze byc cokolwiek bo z jednej strony jest aplikacja, pomysl i niewazny jezyk w ktorym to piszesz, a z drugiej jest konkretny jezyk i niewazne jaka aplikacja. mysle ze w Twoim wypadku to drugie. musisz sporo rzeczy pominac, bo jakbys mial opisac dokladnie jak sie tworzy mala nawet aplikacje to by powstala z tego ksiazka na 300 strona, a nie praca mgr. mam na mysli opisanie po krotce jezyka ruby (bo mimo wszystko standardem na uczelniach sa jezyki typu: perl, java, c/c++, .net, php, rzadziej python), pozniej opisanie activerecord(orm) i activepack. zapewne przydaloby sie tez w tych czasach wspomniec o web2.0, ajax. takze o pluginach, o deployowaniu aplikacji, rake, testach. o lighttp, fcgi itd, itd… no i trzeba pamietac ze czesto taka praca jest praca odtworcza, zbiorcza innych danych.

takie moje zakrecone zdanie.
jak cos pisz na priv.

Masz na amazonie ksiazke o tym co piszesz:

http://www.amazon.com/Beginning-Ruby-Rails-E-Commerce-Professional/dp/1590597362/sr=1-1/qid=1166656559/ref=sr_1_1/104-5423251-0432723?ie=UTF8&s=books

Jakbys planowal kupowac, to daj znac - sam sie przymierzalem ale koniec koncow stwierdzilem ze kupie inne ksiazki.

Ktoś oststnio się chwalił, że kupił sobie tą książkę w ebooku za $17.