Witam serdecznie,
To mój pierwszy post tutaj i zarazem ogromna prośba do przewijających się przez to forum ludzi. Sprawa jest następująca - od kilku lat zajmuję się programowaniem na potrzeby internetu (ze względu na wymagania rynku pracy w tej chwili głównie jest to php5). Ostatnie kilka miesięcy spędziłem na poznawaniu Ruby i RoR, który jako framework po prostu zafascynował mnie swoimi możliwościami i wygodą pracy jaką oferuje programiście. Rozwiązanie to do tego stopnia przypadło mi do gustu, że postanowiłem zmienić temat mojej pracy mgr na związany właśnie z tą technologią. Padło na zastosowanie RoR w technologiach e-commerce i tutaj moja prośba. Jaką tematykę Waszym zdaniem warto w takiej pracy poruszyć?
Chciałbym pokrótce scharakteryzować język Ruby, pokazać jego możliwości i ograniczenia. Na pewno chciałbym dokonać krótkiego porównania RoR ze znanymi mi frameworkami w PHP (symfony czy tez wzorowany na RoR – cakePHP). Chciałbym wspomnieć o wzorcach projektowych, które RoR samo z siebie implementuje, na pewno chciałbym też wytknąć wady i zalety takiego a nie innego wyboru technologii – zarówno dla użytkownika końcowego jak i dla programistów. Może warto też dodać do tego charakterystykę już istniejących rozwiązań e-commerce wykonanych przy pomocy RoR. Szczerze mówiąc najprostszą rzeczą będzie dla mnie projekt aplikacji jaką mam wykonać oraz sama implementacja – część teoretyczna trochę mnie przeraża. Pomysłów trochę mam jednak wychodzę z założenia, że im więcej osób zapytam tym bogatsza może być tematyka jaka uda mi się zawrzeć w mojej pracy. Dlatego też jeszcze raz ogromna prośba z mojej strony – jakie jeszcze macie pomysły – o czym jeszcze warto w części teoretycznej takiej pracy wspomnieć?
Za wszelkie odpowiedzi i pomysły z góry wielkie dzięki;)
Pozdrawiam