Witam serdecznie,
od jakiegoś czasu w mojej pracy w sieci intranet funkcjonuje sobie serwisik do wymiany szybkich notatek pomiędzy pracownikami. Napisałem go w Railsach w sierpniu zeszłego roku. Działa idealnie i jest bardzo prosty (nie miałem wtedy czasu się tym bawić) ale teraz prezes powiedział, że mam to rozbudować. Powiedziałem ok, bo co miałem powiedzieć. Problem polega na tym, że nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.
Wcześniej zrobiłem “rails wiadomosci” i się samo zrobiło. Przekopiowałem na serwer i działało. Teraz do wiadomości muszę dopisać rejestrowanie czasu pracy, rejestrowanie zapotrzebowań i kilka innych bzdetów. Skopiowałem więc sobie moje wiadomości na lokalny serwerek, wpisałem “rails zapotrzebowanie” i mi się znów samo zrobiło. Niby wszystko ładnie, ale nie do końca.
W php robiąc nowy moduł do jakiegoś frameworka czy mojego mechanizmu dodawałem po prostu katalog z nazwą modułu i w nim pisałem co trzeba. A tutaj mi się zrobiła jakby nowa strona. Jak to mogę rozwiązać, by wszystkie moje moduły tworzyły jedną całość, korzystały z jednej bazy i konfiga?
Zastanawiałem się też nad moją przyszłą stroną domową, tutaj będzie ten sam problem. Zrobię sobie najpierw “rails news” do wyświetlania newsów, ale co gdy będę chciał dodać galerię zdjęć, artykuły, recenzje i jakieś inne moje pomysły. A co jak będe już chciał do strony podpiąć sklep? Nie potrafię sobie tego wyobrazić. W PHP utworzyłbym w katalogu modules katalog sklep i w nim zamieścił wszystkie akcje związane ze sklepem (od koszyka po administrację towarami) a w RoR jak to rozwiązać?
Przyznaję szczerze, że nawet nie wiem za bardzo czego szukać by się doszkolić. Nie wiem jak poprawnie nazywa się to o czym piszę. Chodzi mi głównie o to, bym każdy element nowej aplikacji miał w osobnych katalogach np:
Aplikacja firmowa:
/app/controllers
---- wiadomosci
---- zapotrzebowanie
---- czas_pracy
/app/helpers/wiadomosci
---- pliki helperow wiadomosci
/app/helpers/zapotrzebowanie
---- pliki helperow zapotrzebowania
/app/helpers/czas_pracy
---- pliki helperow czasu_pracy
/app/models/wiadomosci
---- pliki modeli wiadomosci
/app/models/zapotrzebowanie
---- pliki modeli zapotrzebowania
/app/models/czas_pracy
---- pliki modeli czasu_pracy
i tak dalej z widokami i wszystkim innym co tam będzie potrzebne.
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc lub nakierowanie na miejsce lub hasło pod jakim szukac odpowiedzi.
) to poczytaj sobie mimo wszystko jakieś podstawy jeszcze…powodzenia, pozdro