Siedzę właśnie nad pierwszą aplikacją robioną zgodnie z założeniami BDD, używając do tego RSpeca. Wszystko było pięknie, dopóki nie natrafiłem na problem, który sprawia, że schzuje i mam ochotę cisnąć komputer przez okno.
Używam pluginu restful authentication, więc model user już był zrobiony. Stwierdziłem, że mimo iż to już nie będzie BDD, to i tak napiszę testy dla tego modelu. Testowanie szło bez żadnych problemów, dopóki nie dodałem dodatkowych pól do usera (to już de facto było BDD):
t.string :card_holder
t.string :card_number
t.string :ccv2
W modelu mam:
validates_presence_of :login, :email, :ccv2, :card_holder, :card_number
W pliku user_spec.rb
[code]
module UserSpecHelper
def valid_user_attributes
{
:email => ‘testowy@email.com’,
:ccv2 => ‘1234’,
:login => ‘testowy’,
:password => ‘password’,
:password_confirmation => ‘password’,
:card_holder => ‘ktos’,
:card_number => ‘1111 2222 3333 4444’,
:ccv2 => “1234”
}
end
end
describe User do
include UserSpecHelper
before(:each) do
@user = User.new
end
it do
@user.attributes = valid_user_attributes
@user.should be_valid
end
…
end[/code]
I teraz się dzieje rzecz, której nie mogę pojąć. RSpec mi wyrzuca, że valid? powinno być true, a jest false. Gdy usunę validates_presence_of :ccv2, :card_holder, :card_number w modelu, wtedy wszystko bangla i nie ma błędów. Okazuje się, że w tym kawałku kodu:
it do
@user.should be_valid
end
na usera zostają przypisane tylko niektóre atrybuty z hasha zwracanego przez metodę valid_user_attributes (te, które były stworzone przez restful authentication). Reszta, dodana przeze mnie jest równa nil.
raise @user.attributes.inspect
#=>{"salt"=>nil, "updated_at"=>nil, "crypted_password"=>nil,
#"remember_token_expires_at"=>nil, "card_holder"=>nil,
#"ccv2"=>nil, "card_number"=>nil, "remember_token"=>nil,
#"login"=>"testowy", "email"=>"testowy@email.com", "created_at"=>nil}
Co ciekawe, mogę przypisać na te trzy atrybuty wartości w it “should be valid” do w taki sposób:
it do
@user.card_holder = 'ktos'
@user.card_number = '1111 2222 3333 4444'
@user.ccv2 = '1234'
@user.should be_valid
end
Wtedy wszystko działa. I niby mogę tak to zrobić, ale sam fakt, że nie wiem co się dzieje sprawia, że mnie złość roznosi ;]
Pozdrawiam
sarniak