Ruby + Microsoft SQL

Klient ma problem z uploadowaniem zdjęć programem, który zakupił dla swojej firmy (agencja nieruchomości), a z kolei firma od owego wspaniałego programu twierdzi, że “to se ne da”. Chciałem napisać prosty skrypt, który skanowałby katalog i wrzucał zdjęcia na serwer via ftp. Problem w tym, że obecność zdjęć musi być zaznaczona w bazie MSSQL.

Udało się komuś może połączyć z MSSQL spod linuxa? Ja próbowałem używając skrypciku DBI i ActiveRecorde’a z ADO.rb i w obu przypadkach brakuje mi pliku win32_ole.rb - z tego co czytałem dostępny jest jako część biblioteki standardowej, ale podejrzewam, że tylko pod windowsem.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :slight_smile:

UPDATE: Nie wiem jakim cudem to przeoczyłem, ale tutaj jest jakaś (chyba) sensowna instrukcja - sprawdzę później - być może o to chodzi :slight_smile:

UPDATE2: Co do instrukcji, do której link jest powyżej. Udało mi się ustawić odbc i freetds, ale dbi nie bardzo chciało współpracować (wyrzucało jakieś błędy przy instalacji). Jako, że na linuxie miało to być tylko do testów, nie wnikałem za bardzo i napisałem to w Windowsie. Tutaj nie było już takich problemów.