Witam,
Proszę szanownych forumowiczów o pomoc. Wiem, że jest kilka wątków, w których tez są inni pytający o problem jak w temacie. Polega on na tym, że baza danych ustawiona jest na UTF8 (MySQL), wszystko wyświetla się poprawnie w przeglądarce. Niestety aby wyświetlić PDF konieczna jest konwersja i tu pojawia się problem bo nawet robiąc tak jak podają arty różne na googlach nie uzyskuję pożądanego efektu. Być może ktoś z Was już robił wydruki w PDF::Writer i ma sprawdzony sposób.
Zaznaczam, że działam na Windows, choć nie wydaje mi się, ze będzie lepiej na Linuksie, co najwyżej może być gorzej bo musiałbym robić chyba czcionki polskie jeszcze.
PDF::Writer potrzebny mi jest do generowania raportów w Ruport. Być może mógłbym darować sobie ten system raportowania i możecie wskazać mi inny system, w którym również będę w stanie wygenerować raport w postaci faktury VAT albo zamówienia. Oczywiście można to zrobić poza PDF, ale ten format jest dość elastyczny i funkcjonalny jeśli chodzi o użytkowanie.
Tutaj masz watek 
ruby jednak nie jest tak oszczedny jak go maluja w tym przypadku.