Scaffold

Witam WAS!
Mam problem, mianowicie:
mam kontroler admin oraz model product z bazą
i teraz jak wpisać w konsoli aby scaffold zrobił się w kontrolerze admin
script/generate scaffold ModelName [ControllerName] [action, …]
czyli script/generate scaffold product admin ?

Chodzi mi o to aby zescaffoldowało się z modelu product oraz bazy do widoku/kontrolera admin.

Jeżeli chodzi o wersję railsów 2.1 to niestety generator nie zesdaffolduje Ci tak jak byś chciał. W wersji od 2.x. rails generuje controller o takiej samej nazwie jak model. Ale w wersjach 1.x.x wywołanie tak jak piszesz, czyli script/generate scaffold Product Admin powinno zadziłać zgodnie z oczekiwaniami.

Tak bo właśnie przerabiam agile 2 wydanie i właśnie tam jest tak podane ;/ że tworzony jest model rpoduct z baza a następnie do admina jest zescaffoldowane. A w 3 edycji agile jest całkiem inaczej opisane. Więc nie wiem co przerabiać pierw 2 wydanie czy 3 ;/ doradzicie?

Jeśli masz 2 i 3, to lepiej zacząć od 3. Ale jeśli masz np. papierową 2 edycję, to zainstaluj sobie railsy w wersji, którą opisuje książka (1.2 bodajże) i tak się ucz. Przejście na nową wersję nie będzie większym problemem, jak załapiesz podstawy.

Uważam, że skoro masz obie to bez sensu będzie się cofać skoro w chwili obecnej aktualna wersja Rails to 2.1.. Przeczytaj oba (jeśli masz ochotę - szczerze polecam), ale przykładową aplikację wdrażaj zgodnie z 3 wydaniem.. Złap podstawy - reszty najlepiej uczyć się z przykładów na forach lub screencastów (np. darmowy railscasts.com, czy płatny peepcode.com). Z tego co pamiętam, bardzo fajne tutoriale z RoR 2 i 2.1 przygotował swego czasu Akita (wpisz w google: Akita On Rails)

Jak tylko przetrawisz Agile, polecam przeczytać (bardziej zaawansowane) The Rails Way i The Ruby Way (mam PDF-y gdybyś potrzebował). Obowiązkowo przed zabawą w RoR zapoznaj się szczegółowo z samym Ruby - unikniesz załamania w dalszym etapie nauki - zresztą było o tym sporo na forum :slight_smile:

PS.
Jeśli chodzi o różnice pomiędzy wersjami RoR to niby nie ma ich wiele, ale chociażby wspomniany przez Ciebie dynamiczny scaffold znika (w takiej formie w której był w np. RoR 1.2.6), nie mówiąc już o REST (to już grubszy temat). Dlatego uważam, że warto uczyć się z najnowszych materiałów jakie tylko masz pod ręką.

Jako podręczną dokumentację (nie tylko Rails-ów) polecam gotAPI (www.gotapi.com) - znajdziesz tam API od HTML po JS i Pythona :slight_smile:

Ja ze swojej strony mogę polecić jeszcze bardzo fajną książkę opisującą nowości wprowadzone w Rails 2.1 Książka. Mnie bardzo się przydała - zwięźle, na temat i wszystko zebrane w jednym miejscu.