ja korzystam właśnie z rpsa obecnie i jestem bardzo zadowolony. za cenę 70 zł miesięcznie, dwurdzeniowy atom z 1 gb ramu - ciężko narzekać
Ja mam dostęp do 2 dedyków w OVH (jeden 2gb, drugi 4gb) i potwierdzam - problemów na razie nie było żadnych. Jest dostęp “managera”, z którego można zrobić m. in. zdalny restart (raz miałem tam aplikację z wyciekiem pamięci i wtedy jeszcze żadnego monitorowania aplikacji railsowych).
Kwestia jest taka, że to nie są jakieś Delle czy HPki, tylko zwykłe najtańsze dekstopy wepchnięte w racka. Wystarczy sprawdzić identyfikator płyty głównej w biosie.
Co najważniejsze jest tam też IP failover, więc jak ktoś naprawdę się boi o swój serwis to proponuję przygotować sobie skrypty do deploymentu na np. Amazon EC2, ew na jakiejś tańszej maszynie, żeby w razie czego nie czekać na interwencję techników.
Co do failover ip - można nim sterować za pomocą API - http://www.ovh.com/soapi/pl/?group=dedicated
Maszyny są na tyle tanie, że jeśli projekt tego wymaga, to można wykupić dwie, trzy, cztery, i skonfigurować replikację bazy, jakiś dfs (ja używam glusterfs) do plików uploadowanych przez klientów.
Mając dwa serwery, failover IP i ich API da się tak skonfigurować monitoring, że przełączenie nastąpi w ciągu kilkunastu, max kilkudziesięciu sekund.