Spotkanie sierpniowe

Na wstepie i w skrocie, jest wykupiony w firmie http://www.tektonic.net VPS 128M un-managed, system Debian Sarge, na zasadach ‘Fair Share’ pamieci i procesora. Kosztuje mnie $8 miesiecznie. Zamierzam wiecej aplikacji postawic, wiec bede zmienial na 512M ($28) lub wiecej. Maja tez drozsze opcje z pelnym zarzadzaniem i backupami. Przyznam ze warto i to nawet bardzo, 0 stresu.
128M starczy na mysql, pound, mongrel_cluster x 3-4, lighttpd x 1, postfix

Wedrowalem od jednego ISP do drugiego, opcje ‘shared’ juz mnie zmeczyly.

wstep wolny ?

Znajomy z pracy z tego korzysta, czasami zdarzaja sie jakies rebooty ale ogolnie polecal. Niestety obecnie opcja za $8 jest wyprzedana, nastepna to $15 za 256MB RAM’u

Faktycznie, za $8 sa wyprzedane juz. Sporadycznie zdarzaja sie rebooty, mialem dwa na miesiac, jak byly to kwestia paru minut.

Nie wspomne mordengi z site5, po ich rebootach, to zazwyczaj mysql nie wstawal 15-25 minut, i tak co tydzien jakies byly problemy. Jedynie fajni sa ludzie ktorzy tam pracuja, ale tylko do pogadania po zgloszeniu problemu starali sie szybko zalatac. Mnie po 2 miesiacach rozdraznila informacja, ze serwer byl maksymalnie przeciazony z powodu …GORACA w serwerowni. Tlumaczyli sie ze sprzet pada z goraca ale inwestuja w lepsza klimatyzacje.
Najwyrazniej trafilem na problemowy serwer, inni zachwalaja.

Dreamhost 2-3 razy na miesiac konieczny reboot, ale bez problemowy (~5min) poniewaz poczte czy mysql maja na innych serwerach a dyski sa po nfs. Jedynie dosc obciazone serwery, ale da sie zniesc. Zrezygnowalem tylko z jednego powodu, pingi ponad 200-250ms.

hosiawak moze moglbys zalozyc nowy temat np ‘Hosting i RoR’ i przeniosl posty w temacie. Nie potrzebnie zaczalem tutaj ten temat.

@hosting

Hm, a testowal ktos Servage ? Chwala sie ze RoRa hostuja, ale nie znam nikogo kto by sie skusil.

Trochę wdarł się chyba w organizację spotkania chaos :wink: Ostatnio rozmawiałem z Danielem i stanęło na tym, że spotykamy się tam, gdzie ostatnio. Bo rzutnik niepotrzebny, etc. Nie wiem jaka jest koniec końców decyzja i gdzie odbędzie się spotkanie. Na Chłodną25 może być już za późno. Dajcie znać.

Wyglada na to, ze na 99% widzimy sie 18.08 o godzinie 18 w siedzibie firmy Sec-Bos (tam gdzie ostatnio).
http://www.sec-bos.pl/

Jestem nowy w te klocki (ror,web2.0,wasze forum), jednak bardzo mnie interesuje ten temat. Czy są jakieś ograniczenia dot. osób, które mogą przyjść na spotkanie?
Ja bym chętnie przybył.

zapraszamy. o ile pamiętam jest tam spory ogródek :slight_smile:

Ja też się zgłaszam. Do zobaczenia.

Termin jest pewny na 100%. Kto może, niech się dołoży 2 złote na wódeczkę dla woźnego :slight_smile:

Cel szczytny :slight_smile: Mysle ze na spotkaniu mozna zorganizowac mala zrzutke.

:frowning: niestety się nie pojawię. A tak liczyłem na poznanie Railsowców. Angina mnie rozłożyła, pewnie bym nie przeżył 20h wyprawy. Choroba mnie zainspirowala do jednego pluginu RAngina i RAspiryna :wink:

Prosze zrobcie zdjecia a najlepiej nagrajcie na kamerke.

pozdrawiam
tomek

Aaa, znam. Mam tam od paru miesięcy hosting VPS (opcja UM3) i Debiana rzecz jasna. Śmiga mi tam Plone, Django, RoR, PHP5, Lighttpd (bo Apache wywaliłem), MySQL5, mongrel i jest w miarę ok. Zawyżają tylko w reklamie pamięć, bo dają połowę tego co podają. Czyli owo 128MB to tak naprawdę 64MB fizycznej pamięci + drugie tyle dostępne w swapie. No chyba, że coś zmienili, ale to raczej niemożliwe, bo by mnie poinformowali. Wcześniej podawali dokładniej ile pamięci jest fizycznie gwarantowanej.

Ta rozmowa przeszla na troche inny tor niz ustalony w temacie zatem:

http://forum.rubyonrails.pl/viewtopic.php?pid=1034#p1034

Nadrobisz: kolejne spotkanie wstepnie ustalone na 15.9.2006.
Ogolnie bylo przyjemnie i Krzysiek przygotowal naprawde ciekawa prezentacje Dojo.
Nie wiem dokladnie ale mysle, ze bylo ok 20 osob. Miejmy nadzieje, ze grono bedzie sie powiekszalo.

Niestety nikt nie nagrywal ani nawet zdjec nie bylo - bedzie mozna o tym pomyslec.

Hej,

Jeśli spotkanie doszłoby do skutku na owego 15, to ja również się zjawię!

BTW czas wyjść z ukrycia, choć z paroma osobami z forum się znam (online only), to generalnie jestem “świeżak”. Pełnię rolę obserwatora, RoR mnie raczej nie pociąga - interesuje mnie świat Django/Pylons :wink:

Pozdrawiam i do zobaczenia!
Maciek

No to sobie pogadasz z Adamem :slight_smile: (a potem was zlinczujemy i ukrzyzujemy na podkładach kolejowych :slight_smile:

Swoja droga spotkanie trwalo dosc dlugo 3h i musialem wyjsc a reszta sie chyba dopiero rozkrecala :slight_smile:

Pozdrawiam
Pawel

15.9.2006 jak dla mnie to dobra wiadomosc :slight_smile:

No szkoda, ze nikt sie nie postaral popstrykac zdjecia.
Tak wiec do zobaczenia we wrzesniu.

Pozdrawiam
Tomek

[quote=mlen]Hej,

Jeśli spotkanie doszłoby do skutku na owego 15, to ja również się zjawię!

BTW czas wyjść z ukrycia, choć z paroma osobami z forum się znam (online only), to generalnie jestem “świeżak”. Pełnię rolę obserwatora, RoR mnie raczej nie pociąga - interesuje mnie świat Django/Pylons :wink:

Pozdrawiam i do zobaczenia!
Maciek[/quote]
Byloby swietnie gdybys sie zjawil.

Moze do wrzesnia uda mi sie przygotowac jakas prezentacje Django.