Co wpływa na szybkość ładowania się strony w RoR, albo co ułatwia lub przyśpiesza wczytywanie strony ?
Na szybkość aplikacji wpływa na prawdę wiele czynników. Niektóre z nich są wspólne dla wszystkich aplikacji internetowych, niektóre specyficzne dla zastosowanej technologii.
I tak, te wspólne to na przykład:
-zastosowany sprzęt (procek, pamięć)
-liczba serwerów (najczęściej jeden przy zwykłych stronach internetowych)
-ogólnie infrastruktura
-ilość i typ zapytać SQL do bazy (jeśli użyto)
-zastosowanie cache’u
-skalowanie, loadbalancing itp
Specyficzne czynniki dla aplikacji Ruby on Rails:
-sposób uruchamiania aplikacji: FastCGI, CGI? (CGI odpada, jest bardzo wolne)
-zastosowany serwer (webrick, mongrel)
Jeśli uruchamiasz swoją aplikację na serwerze dzielonym (share hosting) to na wiele z tych czynników nie masz wpływu, albo niewielki. To co Ci zaproponuje praktycznie każdy to cache. A cache’ować możesz praktycznie wszystko: od zapytań SQL, część templatów, całe requesty i każde inne dane (informacje) które są skądś pobierane (lub obliczane).
Zanim jednak podejmiesz jakiekolwiek kroki w przyspieszaniu musisz zrobić wszystko by wiedzieć o niej jak najwięcej. Tzn, która część aplikacji jest najwolniejsza, co ją spowalnia (np. liczba zapytań, ich rodzaj, może jakieś skomplikowane obliczenia). Mając tą wiedzę jesteś w stanie zająć się tym wąskim gardłem i postarać się je zlikwidować.
W typowej aplikacji najczęściej wąskim gardłem jest baza danych (optymalizacja zapytań sql, minimalizacja ich). Prawdopodobnie wystarczy jak zainteresujesz się zagadnieniem cache’owania, zarówno zapytań sql jak i rządań http.
Dzięki radarku 
Nie ma problemu. Jeśli masz kłopot z optymalizacją swojej aplikacji to napisz na forum co jest nie tak, a na pewno znajdzie się ktoś chętny do pomocy :).
Poprostu strona wczytuje się bardzo wolno, ale nie ma na niej ani dużo grafiki ani dużo zapytań i nie wiem czy to np. nie wina serwera na którym ją umieściłam - dreamhost
mo.
[quote=monika]Poprostu strona wczytuje się bardzo wolno, ale nie ma na niej ani dużo grafiki ani dużo zapytań i nie wiem czy to np. nie wina serwera na którym ją umieściłam - dreamhost
mo.[/quote]
Tak to napewno dreamhost
Tam nawet strony w PHP chodza beznadziejnie 
Szybki sposob na sprawdzenie - odpal aplikacje na lokalnej stacji i sprawdz jak chodzi. Jak dobrze to raczej bardzo duzej roznicy nie powinno byc (poza jakis lagiem na negocjacje polaczenia itd). Pozatym developer mode w rails loguje ile czasu spedzil na poszczegolnych etapach.
Pozdrawiam
pawel
Jak jeszcze mój blog żył i miał się dobrze (mam nadzieję, że jeszcze kiedyś uda mi się go wskrzesić), to machnąłem tekst o optymalizacji - o samej optymalizacji nie ma tam dużo, ale jest trochę jak sprawdzić szybkość aplikacji i kilka linków, które są niezbędne - może sie komuś przyda: http://blog.drogomir.com/articles/2006/12/16/optymalizacja-railsów