Tablica

Załóżmy że na stronie wyświtla się województwo i należące do niego powiaty. Chciałabym umożliwić użytkownikom wybieranie np. za pomocą checkbox-a kilku powiatów z różnych województw co np. dałoby tablicę => wybrane[województwo_id, powit_id], pźniej ta tablica byłaby źródłem wyszukiwania np. ogłoszeń. Czy takie funkcje tworząca i usuwające tablicę definuje się w modelu ? czy w kontrollerze ? A może jakoś inaczej byście to rozwiązali ?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
pozdrawiam
monika

Na pierwszy rzut oka raczej pasuje mi to do dziedziny controllera, bo to w sumie on potrzebuje tych danych zeby dalej kontrolowac dzialanie programu - a model jest tu tylko skladowa danych.

Pozdrawiam
Pawel

Ale to jeszcze zależy jak to się chce wszystko rozwiązać. Można zdefiniować parę fajnych metod dla modelu, żeby później napisać sobie tylko: Model.dodaj_powiaty(params[:powiaty]) :slight_smile:

No jezeli powiaty sa dziedzina modelu i skladaja sie na jego dane to tak :slight_smile:
Trzeba bylo by zobaczyc co autor ma na mysli :slight_smile:

No cóż :slight_smile: postanowiłam jednak nie dawć tak dużych możliwości użytkownkom :slight_smile: przynajmniej na razie.

Monika :slight_smile: