Najnowsza wersja rubiego to 2.3.0 Tu nie chodzi o to żebyś używał jakiejś konkretnej, tylko żebyś porządek zrobił. Swoją drogą ja windowsa znam naprawdę znakomicie (o niebo lepiej od Linuxów) ale pomimo wielu, często zwycięskich walk z rubym i railsami na windowsie… dałem sobie spokój. Ruby na windowsie to ciągła walka, a na Linuxie czysta przyjemność
jestem kobietą:)
aaaaaaaaaa…czyli jednak na linuxie czysta?
zainstalowałam virtual boxa tam ubuntu(tylko nie wiem czemu mały ekran linuxa się odpala) i chce w takim razie tam rubiego,
a jak tam z instalką postępowac? Rubymina to normalnie ściągnąć a resze z konsoli podobnie jak na windowsie?
chyba,że jakiś Pewny dobry tutorial?
znajomy też polecał linuxa,ale nie …argumentował dlaczego;))
pozdrowienia
dzieki! milego dnia!
eh myślałam,że nie będę wracała do tematu a jednak kolejne problemy. Instaluję według podanego linka i https://rvm.io/rvm/security
przy poleceniu:
Verify the installer signature (might need gpg2
), and if it validates…
gpg --verify rvm-installer.asc &&
Run the installer
bash rvm-installer stable
otrzymuję
“can’t open rvm installer.asc”
Tam jest
# Download the installer
I pod tym dwa polecenia. Uruchmiałś oba? Masz w katalogu oba pliki rvm-installer
oraz rvm-installer.asm
? Nawet jeśli nie, to jeżeli nie masz paranoi na temat bezpieczeństwa* to odpal po prostu bash rvm-installer stable
bez weryfikowania sygnatury.
*Nie oceniam, czy to źle czy dobrze, po prostu stwierdzam fakt
tak,tak uruchomiłam.
Teraz dla pewności drugi raz. ale mam "could not resolve host (raw.githuhubcontent.com)
moja rada jest taka, żeby testy uruchamiać z terminala a nie z RubyMina, w 8 wersji RubyMina skopali wiele rzeczy i działa on gorzej niż wersja 7, np. ma problemy z przełączaniem/wychwyceniem wersji rubiego dla projektu
Przy jakiej komendzie Ci się pojawia could not resolve host (raw.githuhubcontent.com) ?
Nigdy nie sprawdzałem podpisu cyfrowego, więc nie wiem gdzie tam są problemy
Zawsze robiłem tak:
gpg --keyserver hkp://keys.gnupg.net --recv-keys 409B6B1796C275462A1703113804BB82D39DC0E3
\curl -sSL https://get.rvm.io | bash
source ~/.bashrc
rvm install 2.3.0
rvm use 2.3.0
ruby -v
gem install bundler
cd ~/katalog_z_projektem
bundle install
Oczywiście w skrócie
A jedyne problemy z rubymine miałem wtedy, kiedy odpalałem go przez “ikonkę” a nie z terminala. Jak w terminalu ruby -v pokazuje mi dobrą wersję to ./rubymine.sh odpalało mi Rubymine tak, że nie problemów żadnych nie było i nie ma. A pracowałem i na 7 i na 8 i teraz na 2016.1
hm nawet z terminala w WIN? ok
mi nawet pod linuxem te same bledy wywala;(
już wiem,musze doinstalować gemy:)
eh…nie pomoglo;/
Ciężko pomóc jak nie wiadomo z czym dokładnie masz problem…
ok krok po kroku:
ściągnęłam projekt stąd: https://github.com/cheezy/JetBrainsWebinar
2)rozpakowałam
3)otworzyłam w RubyMine
4) uruchamiam checkout_process.feaure (prawym myszy run…)
Wynik:
test framework quit unexpectedly
C:\Ruby22-x64\bin\ruby.exe -EUTF-8 -e $stdout.sync=true;$stderr.sync=true;load($0=ARGV.shift) C:\Ruby22-x64\bin/cucumber C://RubymineProjects/JetBrainsWebinar-master/features/checkout_process.feature --format Teamcity::Formatter --expand --color -r features
Testing started at 09:52 …
cannot load such file – rspec-expectations (LoadError)
C:/Ruby22-x64/lib/ruby/2.2.0/rubygems/core_ext/kernel_require.rb:54:in require' C:/Ruby22-x64/lib/ruby/2.2.0/rubygems/core_ext/kernel_require.rb:54:in
require’
C:/Users/gizela.rakowska/RubymineProjects/JetBrainsWebinar-master/features/support/env.rb:3:in <top (required)>' C:/Ruby22-x64/lib/ruby/gems/2.2.0/gems/cucumber-2.3.3/lib/cucumber/rb_support/rb_language.rb:96:in
load’
C:/Ruby22-x64/lib/ruby/gems/2.2.0/gems/cucumber-2.3.3/lib/cucumber/rb_support/rb_language.rb:96:in load_code_file' C:/Ruby22-x64/lib/ruby/gems/2.2.0/gems/cucumber-2.3.3/lib/cucumber/runtime/support_code.rb:142:in
load_file’
C:/Ruby22-x64/lib/ruby/gems/2.2.0/gems/cucumber-2.3.3/lib/cucumber/runtime/support_code.rb:84:in block in load_files!' C:/Ruby22-x64/lib/ruby/gems/2.2.0/gems/cucumber-2.3.3/lib/cucumber/runtime/support_code.rb:83:in
each’
C:/Ruby22-x64/lib/ruby/gems/2.2.0/gems/cucumber-2.3.3/lib/cucumber/runtime/support_code.rb:83:in load_files!' C:/Ruby22-x64/lib/ruby/gems/2.2.0/gems/cucumber-2.3.3/lib/cucumber/runtime.rb:254:in
load_step_definitions’
C:/Ruby22-x64/lib/ruby/gems/2.2.0/gems/cucumber-2.3.3/lib/cucumber/runtime.rb:62:in run!' C:/Ruby22-x64/lib/ruby/gems/2.2.0/gems/cucumber-2.3.3/lib/cucumber/cli/main.rb:32:in
execute!’
C:/Ruby22-x64/lib/ruby/gems/2.2.0/gems/cucumber-2.3.3/bin/cucumber:8:in <top (required)>' C:/Ruby22-x64/bin/cucumber:23:in
load’
C:/Ruby22-x64/bin/cucumber:23:in <top (required)>' -e:1:in
load’
-e:1:in `’
Process finished with exit code 2
Gdy klikam w linie pod load error kieruje mnie do pliku kernel_require.rb do linii: return gem_original_require(path)
(screen)
w pliku gemfile mam:
"source ‘https://rubygems.org’
gem ‘rake’
gem ‘cucumber’
gem ‘rspec’
gem ‘page-object’
gem ‘require_all’
gem ‘fig_newton’
gem ‘data_magic’"
i te gemyzainstalowałam
Nie wiem totalnie gdzie problem;(
@justine
Co Ci pokazuje ruby -v
w konsoli?
Co pokazuje bundle gemlist
w konsoli?
Co Ci pokazuje bundle exec rspec
w konsoli?
Pokaż screena z ustawieniami Rubymine -> Language & Frameworks -> Ruby SDK and Gems.
ruby 2.2.4p230 (2015012016 revision 53155) [ x64-mingw32]
could not findcommand gemlist
could not locate Gemfile or ./bundle /directory
pod linuxem ruby 1.9.3p484
bundle gemlist
could not findcommand gemlist
could not locate Gemfile
to ostanie takich opcji nie mam w rubym;)
coś z tym bundlerem ale instalowałam tools->bundler->install pod WIN
z linii komend pod linuxem nic nie dało
A komendy uruchamiasz w katalogu w którym masz projekt? Zapomniałem to napisać.
w katalogu to samo Could not find “gemlist” i dla bundle exec rspec “No exmples found finished. 0examples , 0 failures”