Transformacja aplikacji z wersji angielskiej na -> multilingua

Witam!

Mam aplikację w wersji angielskiej. Teraz chcę ją przerobić na polską, a docelowo pewnie kilka innych języków (raczej z EU). Nie za bardzo wiem jak w tym przypadku się za to zabrać. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki!

Chcesz tłumaczyć sam interfejs aplikacji czy także zawartość bazy danych? Jeśli to drugie, to w zasadzie z gotowych rozwiązań wybór jest tylko jeden: plugin Globalize.

Chcę tłumaczyć sam interfejs, a jeśli chodzi o bazę to jedynie nazwy kolumn.

…z tego co sobie poczytałem to Globalize powinien być OK w moim przypadku.

[quote=newman]Chcę tłumaczyć sam interfejs, a jeśli chodzi o bazę to jedynie nazwy kolumn.

…z tego co sobie poczytałem to Globalize powinien być OK w moim przypadku.[/quote]
W takim razie na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad którymś z lżejszych pluginów, np. Simple Localization.

W przypadku Globalize będziesz miał np. problem z cache’owaniem stron. Przypuśmy, że masz kontroler “workres”, w którym ustawiasz caches_page dla metody “index” i wtedy (z pomocą routes):

/pl/workers
/ru/routes
/de/routes

będą cache’owane do tego samego pliku index.html. Czyli, jeśli pierwszy stronę odwiedzi Polak i zostanie wygenerowany dla niej cache, to później Ruskowi i Niemcowi wyświetli się polska zawartość.

Bez cache’owania Globalize działa oczywiście świetnie.

OK! Sprawdzę SL.
Faktycznie Globalize to kombajn, a do mojej aplikacji wystarczy coś prostego.

Dzięki!