Witam,
Bawił się ktoś upload progressem? Jak na razie znalazłem 2 opcje. Upload progress plugin Sean’a Treadway i mongrel upload progress.
Pierwszy chyba od razu odrzucę, bo w wymaganiach ma Apacha, a drugi wygląda całkiem fajnie, ale w przykładzie, który jest podany na stronie, metoda Mongrel::Uploads.check w akcji progress zawsze podaje @status równy nil. Jeżeli ktoś wie jak to rozwiązać, albo ma chwilę czasu, żeby zaaplikować przykład u siebie, to byłbym dźwięczny za odpowiedź 
EDIT:
Nie wiem jak to się dzieje, ale jak tylko napiszę posta na forum, to zaraz znajduję rozwiązanie (wczoraj pół wieczoru nad tym spędziłem). W pliku z configiem jest argument path_info, który według moich obliczeń miał wskazywać gdzie mają się zapisywać pliki. Ale niezależnie od ścieżki pliki i tak lądowały w tempie. A rozwiązanie jest proste - okazuje się, że path_info to ścieżka, ale do akcji, która obsługuje upload pliku. Czyli na przykład u mnie /file_manager/upload
Zainteresowanym tematem dodam jeszcze, że według mnie jest to dość elastyczne rozwiązanie - jeżeli mamy klaster mongreli można uruchomić skrypcik DRb obsługujący upload. Bardzo łatwo uploadować kilka plików na raz, a przy dużych plikach progress bar i obsługa błędów jest imho podstawą (bardzo nie lubię jak nie wiem co się dzieje
). Zależność od mongrela może być dla niektórych wadą, ale z kolei upload progress plugin (z tego co wiem) potrzebuje odpowiedniego skonfigurowania fcgi.