Witam serdecznie,
Obecnie na serwerze mam prosty “endżin” napisany w phpie, który odpowiada za wyświetlanie stron. W praktyce wygląda to tak, że:
- źródła php (klasy) są w katalogu, który jest niedostępny z poziomu Apache’a i są wspólne dla wszystkich stron;
- katalog ze stroną ma plik [index.php], w którym robi “include” pliku z klasą i tworzy obiekt, przekazując identyfikator strony do wyświetlenia userowi;
- za parsowanie urli odpowiadają źródła (nigdzie jednak nie definiuję adresu, pod którą strona jest osiągalna - nie jest to potrzebne, a wszystkie parametry idą jako GET/POST);
- w katalogu ze stroną są layouty, style, jakieś grafiki właściwe dla strony, itp. itd.
Zaletą rozwiązania jest to, że mam tylko jedno miejsce, w którym jest cały silnik dla wszystkich stron. Jak potrzeba, to dopisuję rozszerzenia, które są automatycznie widoczne na wszystkich stronach.
I teraz: chciałbym to sobie przepisać na Railsy. W porównaniu z phpem Railsy są znacznie prostsze w zarządzaniu, poza tym dodatki w Railsach i ogólnie cała magia Rubiego to jest to, co jest mi potrzebne. 
Tutaj zaczyna się kłopot, bo właściwie nawet nie wiem, czego konkretnie szukać… Potrzebuję mniej więcej tego:
- Chcę mieć jedno miejsce, niedostępne z Apache’a, w którym przechowuję źródła (modele, kontrolery, testy, helpery) i konfigurację (połączenie z bazą, itp.).
- Dla każdego katalogu, który jest dostępny z Apache’a, istnieje katalog z widokami (może być dostępny dla Apache’a, może być w tym miejscu, gdzie źródła).
- W katalogu jest plik, który jakoś identyfikuje stronę (nie chcę wiązać strony z adresem, pod którym jest dostępna). Na tej podstawie wyświetlane są informacje (odpowiedni widok).
Cały myk polega na tym, że mam 5 witryn, które zachowują się dokładnie tak samo - są natomiast dostępne z kilku różnych domen (i różnych poziomów - np. http://www.poetsofthefall.pl i http://blog.unforgiven.pl/sorrow), mają inne layouty i inne informacje pobierane z (tej samej) bazy danych. Nie widzę sensu w tworzeniu odrębnej aplikacji RoR dla każdej z nich - zwłaszcza, że jak wprowadzę zmiany w jednej, to wiem, że zapomnę je wprowadzić w pozostałych.
Tak na dobrą sprawę potrzebowałbym odpowiednika funkcji “include” z php, sposobu definiowania parametru widocznego dla całej aplikacji (id witryny) oraz ładowania widoków w zależności od tegoż id.
Jeżeli ktoś coś zrozumiał z tego, co napisałem, i potrafiłby mi pomóc - będę bardzo wdzięczny.