Wprowadzenie do języka Ruby

Wreszcie!
Uznałem, że moje Wprowadzenie do języka Ruby może zostać oficjalnie zareklamowane na forum Ruby on Rails (tu i ówdzie nieśmiało o nim wspominałem wcześniej).

Kilka uwag na jego temat:

1. Wprowadzenie to jest przeznaczone przede wszystkim dla ludzi, którzy już potrafią programować, a chcieliby dowiedzieć się co oferuje im Ruby. Mam nadzieję, że będą mogli sobie wyrobić zdanie na temat tego, czy warto inwestować w niego czas. Skoncentrowałem się na (w miarę) nietrywialnych przykładach, które pokazują siłę tego języka.

2. W sieci jest wiele przewodników po Ruby, ale większość z nich napisanych jest po angielsku. Ponieważ zależy mi na jego popularyzacji w Polsce, uznałem, że napisanie tego rodzaju wprowadzenia ma jednak sens.

3. Wiem, że są wikibooks w języku polski poświęcone językowi Ruby, w których jest on opisany dosyć szczegółowo. Zatem: po co kolejny przewodnik/tutorial? Otóż: po pierwsze - kiedy zacząłem go pisać nie wiedziałem o wikibooks; po drugie - wiedza w moim przewodniku jest dosyć skondensowana; po trzecie - kiedy ktoś mnie pyta: “Dlaczego Ruby?” odsyłam go do mojego wprowadzenia. (Poza tym - patrz punkt następny).

4. Duży nacisk kładłem również na porównanie Ruby z Javą - językiem, który znam bardzo dobrze. Chciałem pokazać jego silne strony, na tle tego bizantyjskiego języka. W szczególności w punkcie dotyczącym metaprogramowania starałem się ukazać jak pewne problemy Javy można elegancko rozwiązać w Ruby.

5. W przewodniku brakuje punktu poświęconego refleksji - postaram się uzupełnić go w najbliższych dniach.

Zachęcam do komentowania i konstruktywnej krytyki.

Wygląda świetnie, dobra robota :slight_smile:

Dodałem link na stronie z dokumentacją.

Wow, tego się nie spodziewałem. Dzięki!