Witam,
W jaki sposób można wykonać zapytanie MySQL przy samym starcie aplikacji? Będę wdzięczny za pomoc.
Witam,
W jaki sposób można wykonać zapytanie MySQL przy samym starcie aplikacji? Będę wdzięczny za pomoc.
Nie chce okazać sie ignorantem, ale co rozumiesz przez start aplikacji (skoro forum ROR to aplikacji webowej)? “wstawienie jej na serwer”, nowa sesja użytkownika?
Odpowiedz tym bardziej klopotliwa, ze jezeli masz kilka(nascie) instancji railsow to wlasciwie kazda startuje a jeżeli do tego dołożyć prace w trybie dev to startuje praktycznie przy każdym requescie…
Już nieważne - znalazłem rozwiązanie:
ActiveRecord::Base.connection().execute(‘SET NAMES latin2’)
a to nie lepiej użyć odpowiedniej opcji w conf/database.yml?
development:
adapter: mysql
encoding: latin2
database: db
username: user
password: passwd
host: localhost
Nie, właśnie w tym wypadku to nie działało (nie mam pojęcia dlaczego - admini DreamHostu coś zakombinowali i przez to padł cały serwis).
Mógłbyś napisać coś więcej, jakieś szczegóły? Kilka osób ma konta na DH i byłoby zainteresowanych okolicznościami.
Poza tym sprawa wydaje mi sie dziwna - ustawienie encoding w konfiguracji skutkuje wywołaniem polecenia które przytaczałeś…
ActiveRecord::Base.connection().execute('SET NAMES latin2')
Więc teoretycznie powinno działać ustawienie konfiguracji, skoro działa ręczne wywołanie.
Sprawdzałeś może wersje ROR?
Nie pytaj o szczegóły. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego jedno działa, a drugie nie.
Tak czy inaczej na dh już zostało to poprawione.