Myślę że to zagadnienie jest ciekawe, a samo pojęcie “aplikacji” bardziej kojarzy się (powiedzmy, osobom początkującym) z programami desktopowymi żywcem przeniesionymi do sieci, niż ze stronami internetowymi (te robione w Ruby nazywają się responsywne? Coś takiego gdzieś czytałem). A czy za pomocą Rubiego da się:
- tworzyć strony np. służące do wysyłania wiadomości email, podobnych do tych znanych z WP.pl. Onetu, Gmaila, itp? Wiem że proste formularze do wysyłania wiadomości można napisać w php, ale chodzi mi tu o bardziej rozbudowane wersje, takie jak wspomniany wyżej Gmail, i inne. Czyli takie do poważniejszego zarządzania mailami, a nie tylko do zwykłego ich wysyłania.
- napisać coś w rodzaju wspomnianego powyżej webowego edytora tekstu czy arkusza kalkulacyjnego do wspólnej pracy nad dokumentem w chmurze? Generalnie chodzi mi o wspólną pracę nad jakimiś dokumentami, ale w chmurze, bo to jest chyba bardzo przyszłościowy kierunek rozwoju informatyki.
- W sieci dostępnych jest wiele stron oferujących wykonywanie różnych czynności na przesłanych plikach, np. konwertowanie formatu dokumentów, operacje na plikach graficznych czy plikach pdf, itd. Czy takie strony da się tworzyć przy użyciu Ruby? A może pytanie jest niewłaściwie zadane, może powinienem zapytać czy opłaca się tworzyć takie strony w Ruby?
Na tym forum jako przykład aplikacji internetowych wymieniano sklepy internetowe. A jakie inne przykłady nietrywialnych aplikacji można podać? Blogi zaliczam w tym momencie do trywialnych aplikacji dlatego, że idee ich budowy są często wykorzystywane w różnych tutorialach. Czy strony w rodzaju Ipla.tv należą do kategorii aplikacji internetowych?