Zastosowanie Ruby

Myślę że to zagadnienie jest ciekawe, a samo pojęcie “aplikacji” bardziej kojarzy się (powiedzmy, osobom początkującym) z programami desktopowymi żywcem przeniesionymi do sieci, niż ze stronami internetowymi (te robione w Ruby nazywają się responsywne? Coś takiego gdzieś czytałem). A czy za pomocą Rubiego da się:

1. tworzyć strony np. służące do wysyłania wiadomości email, podobnych do tych znanych z WP.pl. Onetu, Gmaila, itp? Wiem że proste formularze do wysyłania wiadomości można napisać w php, ale chodzi mi tu o bardziej rozbudowane wersje, takie jak wspomniany wyżej Gmail, i inne. Czyli takie do poważniejszego zarządzania mailami, a nie tylko do zwykłego ich wysyłania.
  2. napisać coś w rodzaju wspomnianego powyżej webowego edytora tekstu czy arkusza kalkulacyjnego do wspólnej pracy nad dokumentem w chmurze? Generalnie chodzi mi o wspólną pracę nad jakimiś dokumentami, ale w chmurze, bo to jest chyba bardzo przyszłościowy kierunek rozwoju informatyki.
  3. W sieci dostępnych jest wiele stron oferujących wykonywanie różnych czynności na przesłanych plikach, np. konwertowanie formatu dokumentów, operacje na plikach graficznych czy plikach pdf, itd. Czy takie strony da się tworzyć przy użyciu Ruby? A może pytanie jest niewłaściwie zadane, może powinienem zapytać czy opłaca się tworzyć takie strony w Ruby?

Na tym forum jako przykład aplikacji internetowych wymieniano sklepy internetowe. A jakie inne przykłady nietrywialnych aplikacji można podać? Blogi zaliczam w tym momencie do trywialnych aplikacji dlatego, że idee ich budowy są często wykorzystywane w różnych tutorialach. Czy strony w rodzaju Ipla.tv należą do kategorii aplikacji internetowych?

@Merano poruszyłeś wiele kwestii, ale po kolei:

programy desktopowe to rodzaj aplikacji okienkowych lub konsolowych, strony internetowe to też aplikacje.

responsywne to są CSSy czyli frontend strony www, a Ruby/Rails jest w backendzie

Patrząc na aplikacje pocztowe masz styk fontendu (CSS, Javascript) i backendu (Ruby, Python, PHP, ASP.NET, Java, C# …) w Ruby zapisane jest to czego zwykły użytkownik nie zobaczy, bo dzieje się na serwerze

każdy problem musisz rozłożyć na mniejsze części a nie brać go całościowo. W przypadku edytorów webowych, Ruby ma tylko wpływ na to jak się dane synchronizują pomiędzy użytkownikami, a nie na to jak użytkownik to widzi.

Musisz określić co dla ciebie znaczy opłacalne. Czy twitter jest opłacalny ? Dla kogoś na pewno.

Ogranicza ciebie jedynie wyobraźnia. Aplikacje desktopowe w Ruby (JRuby) też można pisać, ma się wtedy dostęp do bibliotek GUI z javy i nie wygląda wtedy to aż tak źle.

ipla.tv ma swoją stronę internetową więc jest aplikacją internetową, a program desktopowy to aplikacja okienkowa.

Podsumowując @Merano aplikacja to ogólne pojęcie, w Ruby można naprawdę wiele zrobić, to jest język programowania taki jak Java czy C#, oczywiście z inną składnią. Więc to co w nim napiszesz to już zależy od ciebie, a do projektowania stron wykorzystuje się frameworki zbudowane w Ruby, a nie samego Ruby.

1 Like

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie, dogłębne i wyjaśniające wszystko.

Rzuć sobie jeszcze okiem na takie projekty jak: http://www.rubymotion.com
Tak jak @wafcio napisał, Ruby to jedynie narzędzie w którym możesz stworzyć co Ci się podoba.